Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Män får orgasm lättare än kvinnor – här är anledningen

- 15/09/2019, 22:37

Det är ett välkänt faktum att män lättare får orgasm än kvinnor. Men vad beror detta på egentligen? Nyheter24 reder ut.

Sekunderna då hjärnan exploderar i ett fyrverkeri av belöningssubstanser, så kallad orgasm, är något de flesta önskar att uppnå under sex. 

Men det är allmänt känt att det är enklare för män än kvinnor att uppnå denna känsla, trots att kvinnor har dubbelt så många nervändar i klitoris som män har i sin penis. 

Generellt så är forskarna överens om att en förklaring till detta ligger i ändamålet med mannens orgasm. För honom är nämligen orgasmen en uppmuntring för honom att sprida sin säd och på sätt garantera sin avkomma, skriver Illustrerad vetenskap.  

För kvinnorna däremot fungerar det ju lite annorlunda, eftersom en kvinna mycket väl kan bli gravid trots att hon inte får orgasm. 

Sexlust
Jämfört med män uppstår kvinnors sexlust i högre grad i huvudet än mellan benen. Bildkälla: Unsplash

Skillnad på manlig och kvinnlig sexualitet

En annan förklaring kan vara att den manliga och kvinnliga sexualiteten faktiskt skiljer sig åt. 

Man kan enkelt förklara det genom att mannens sexlust startar mellan benen medan hos kvinnor uppstår den i högre grad i huvudet. 

Illustrerad vetenskap har tagit del av en koreansk studie från 2013 som visade att romantisk erotik utlöser mer aktivitet i kvinnors hjärnor än fysisk erotik. Studien visade även att kärleksfulla antydningar gjorde dem mer sexuellt upphetsade än sexuellt laddade uttalanden. 

För männen var det precis tvärtom. 

Kvinnans sexualitet mer komplicerad 

En ytterligare faktor som gör att kvinnan kan ha svårare att uppnå orgasm är att kvinnornas hjärna och kropp inte alltid är eniga om hur sexuellt upphetsade de är. 

Det här gör att det inte alltid finns ett samband mellan hur vår kvinnan är och hur sexuellt upphetsad hon känner sig. 

Det finns alltså fler faktorer som ska samspela för kvinnan för att hon ska uppnå den härliga känslan av orgasm som frigör dopamin, euforisk vällust och lyckokänsla i kroppen. 

Många av oss tycker att det är njutningsfullt och härligt att ha sex. Men det finns saker som kvinnor stör sig på mellan lakanen. Läs om det här!

Har du lätt för att få orgasm?