Stockholm

IS-terroristen kräver skadestånd av svenska staten

IS-återvändaren kräver pengar av Försäkringskassan.
IS-terroristen kräver pengar av svenska staten. Foto: Pixabay

Bherlin Gildo anses vara en av de första svenska jihadisterna som anslöt sig för att kriga under IS-flagg i Syrien. Nu begär han ett stort skadestånd av svenska staten.


Läs mer

Bherlin Dequilla Gildo, eller Abu Dhirar Flibbini, satt frihetsberövad i Storbritannien mellan september 2014 och juni 2015. IS-anhängaren utreddes för terroristbrott. Efter att han friats flyttade han till Sverige där han bytte namn och adress. 

– Han friades i Storbritannien efter att rättegången kollapsat. Det är ganska komplicerat, men det handlar om underrättelseskäl, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till Expressen. 

Poserat på makabra bilder

Bherlin Gildo var en av de första jihadisterna i Sverige som senare gick över till IS. På internet har det cirkulerat många bilder på honom där han bland annat trampar på döda syriska soldater och förnedrar kristna. Vissa bilder har han själv lagt ut på sina sociala medier.

Nu när han återvänt till Sverige har han framfört krav till myndigheterna. IS-soldaten vill ha skadestånd då han anser att han suttit felaktigt frihetsberövad. 

Kräver 200 000 kronor

Bherlin Gildo menar att han haft rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan som inte betalats ut. Han vill ha 200 000 kronor av myndigheten.

Så här skriver han i sin skadeståndsansökan: 

 ”Ingen erkänner vem/vilka (som) beordrade eller beslutade om frihetsberövandet men Säpo samarbetade med MI6 i England”.

Det är första gången som en återvändande IS-soldat kräver skadestånd efter en friande dom, enligt Magnus Ranstorp. 

Fastän Bherlin Gildo satt frihetsberövad i Storbritannien så riktar han sitt skadeståndsanspråk till svenska myndigheter. 

"Motbjudande öppen"

– Han hävdar att svenska Säkerhetspolisen hjälpt till med information, men det finns det ingen bevisning för. Visserligen har de pratat med varandra, men det innebär inte att han blev åtalad på svenska statens vägnar i Storbritannien, säger Magnus Ranstorp.

Han fortsätter:

– Det finns uppgifter som Storbritannien skulle kunna ha samlat in och använt i den här rättegången, som Säkerhetspolisen bistått med, men det är normalt. Ska han rikta skadeståndsanspråk ska han göra det mot Storbritannien och inte svenska staten.

Magnus Ranstorp avslutar med att säga att IS-anhängaren varit "motbjudande öppen" kring det som han gjort i Syrien, enligt Expressen

Mer nyheter: Donald Trump "gratulerade" Polen på årsdagen av andra världskriget

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.