Sex av rymlingarna är fortsatt på fri fot.
Tolv personer rymde från Migrationsverkets förvar. - Foto: Marcus Ericsson/TT, Johan Nilsson/TT

Tolv personer rymde från Migrationsverkets förvar

Natten till söndag rymde tolv personer från Migrationsverkets förvar i Märsta norr om Stockholm. Personerna tog sig ut genom att krossa ett fönster.


Händelsen utspelade sig vid 03-tiden under natten mot söndag. Innan de tolv personerna krossade fönstret hade de barrikaderat sig på ett rum.

Tre av rymlingarna kunde snabbt fångas in. Vid 08-tiden på morgonen kunde ytterligare tre personer fångas in. Men resterande sex personer är fortfarande på fri fot.

Stora resurser avsattes

– Vi har omhändertagit sex personer i avvaktan på beslut från Migrationsverket. Men de kommer att begäras åter till förvaret, säger Mats Almquist, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Polisen har under natten avsatt stora resurser för att få tag på rymlingarna. Man har bland annat använt sig av hundpatruller.

– Vi har haft ett stort antal resurser, uppåt 30 enheter, säger Mats Almquist.

Han berättar också att det är ovanligt med så pass stora resurser i den här typen av ärenden. Men på grund av en trafikinsats så var många polisenheter i närheten av en slump.

Antalet polisresurser minskade dock vid 08-tiden.

– Vi har börjat trappa ner men några resurser finns kvar om någon dyker upp. Vi söker delvis aktivt men i mycket mindre skala än tidigare, säger Mats Almquist.

Ofarliga rymlingar

Han menar också att ingen av rymlingarna anses vara farlig. Brottsmisstanke finns dock i och med det krossade fönstret, men själva rymningen är inte olaglig.

Det är fortfarande oklart varför de tolv personerna valde att rymma.

– Man kan hamna i förvar av olika orsaker, men det vanliga är att man ska utvisas. Exakt varför de här har varit i förvar vet jag inte, säger Mats Almquist till Expressen.

Mer nyheter: Leif GW Persson om mordförsöket på kändisadvokaten: "I princip uppklarat"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.