Senaste tidens skjutningar har skakat Sverige.
Så ska du göra om du hör skottlossning i närheten. - Foto: Andreas Hillergren/Lars Pehrson/TT

Experten: Så ska du göra om du hör skottlossning där du bor

Under senaste tiden har ett antal mycket uppmärksammade skjutningar skett i Stockholm och på andra platser i landet. Nyheter24 har nu tagit reda på hur du som privatperson ska agera om du skulle höra en skottlossning.


Skjutningarna skakar Sverige. 

Unde senaste tiden har ett flertal dödsskjutningar och mordförsök uppmärksammats över hela landet. Bland annat mordförsöket på en känd advokat och skottlossning i Nacka utanför Stockholm, men också dödsskjutningen av två unga kvinnor i Malmö respektive Stockholm.

Men vad ska man göra om man hör skott avlossas i närheten av ens hem? Eller kanske i närheten när man är ute och går?

Nyheter24 har pratat med Sven-Erik Alhem, åklagare och rättsexpert, och en av Sveriges tyngsta auktoriteter när det gäller brott och rättvisa. 

Han berättade om hur man som privatperson ska agera för att hjälpa till så mycket som möjligt. 

Experten Sven-Erik Alhem (Bild:Frida Winter/TT)

"Iaktta och registrera"

– Först och främst ska man ringa polisen och ange vilken position man är på. Sen ska man iaktta och registrera vad som händer så långt det går, säger han. 

Alhem menar att det kan vara till hjälp för polisen att dokumentera vad som händer, men att det finns vissa risker med det. 

– Man kan filma eller ta bilder –  om man står på en säker plats. Annars kan ett sådant beteende kunna uppfattas som en provokation av de som begår brottet. Känner man sig osäker kan man skriva ner det som man kommer ihåg efter att de försvunnit bort, förklarar han.

Ingrip inte själv

Rättsexperten rekommenderar inte att ingripa själv vid den här typen av allvarlig brottslighet, men att det alltid är en individuell bedömning. 

– Många vill leka stålmannen och har en inneboende önskan om att ställa saker till rätta. Om den som blir utsatt för brott är svag så förstärks denna vilja. Men man måste göra en individuell bedömning av sin egen kapacitet. Fast oavsett om du är världsmästare i tungviktsboxning eller om du är pensionär så rekommenderar jag inte att man ingriper själv vid allvarlig brottslighet, säger Alhem.

Kan hända var som helst

Alhem menar att skottlossningar inte enbart är ett storstadsproblem. Bildkälla: Claus Meyer/TT

Avslutningsvis menar Alhem att skottlossningar inte enbart är ett storstadsproblem, och att sannolikheten är lika stor i mindre städer numera. 

– Det började i storstäderna, men det går inte att tänka så längre. De kriminella gängens utbredning och att de ibland behöver fly bort från storstäderna är bevis för det, säger Alhem.

Hör du skottlossning? Gör detta: 

  • Ring 112
  • Iaktta och observera – men riskera inte att bli upptäckt. Dina minnen kan hjälpa polisen.
  • Ingrip inte! Vänta i stället på polisen

Läs också: Leif GW Persson om mordförsöket på kändisadvokaten: "I princip uppklarat"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någon gång hört skottlossning?
Tack för din röst!