PewDiePie
PewDiePie drog tillbaka donation till judisk organisation efter kritik från fansen. - Foto: Youtube/Stella pictures

PewDiePies vändning efter nazistkritik och ilskna fans

Den svenska Youtubern Felix "PewDiePie" Kjellberg har hamnat i blåsväder flera gånger efter anklagelser om nazistiska uttalanden. Tidigare i veckan meddelade han att han skulle skänka pengar till den judiska organisationen ADL. Men nu backar han efter fansens ilska.


Den svenska Youtubern Felix “PewDiePie” Kjellberg, 29, är en av världens absolut största Youtubers med över 100 miljoner prenumeranter. Men han har hamnat i blåsväder ett antal gånger. 

I februari 2017 så blev Youtubestjärnan omskriven när han chockade sina fans med nazistskämt. Det handlade bland annat om att han ville "döda alla judar" och att "Hitler inte gjorde något fel".

Förra året hamnade han i blåsväder återigen – och ännu en gång handlade det om nazism. Det var i sin satirshow "Pew News" där han hyllade kanalen E;R. En kanal som är känd för antisemitiskt, sexistiskt och homofobiskt innehåll. 

Donation till judiska ADL

I början av veckan meddelande PewDiePie att han beslutat sig för att skänka 50 000 dollar, drygt 483 000 kronor, till den judiska organisationen Anti-Defamation League (ADL). 

Men hans beslut blev kraftigt ifrågasatt av fansen. Detta eftersom ADL tidigare anklagat svensken för antisemitism. 

När Disney bröt med PewDiePie efter nazistkritiken 2017 tackade exempelvis ADL företaget. 

I och med PewDiePies plötsliga beslut att skänka pengar till den judiska organisationen började konspirationsteorier spridas om att Kjellberg skulle ha utpressats av ADL, skriver Aftonbladet.

Youtubern Felix "PewDiePie" Kjellberg har hamnat i blåsväder flera gånger. Bildkälla: Stella pictures

Försvarade sig på Twitter 

På onsdagen gick Youtubern ut på Twitter och försvarade sitt beslut. 

”Att donera pengar till ADL är svårt att förstå, särskilt eftersom de direkt fördömt mig. Men jag vill visa offentligt att jag kan gå vidare. Jag tror det är viktigt, detta är inte min fajt längre”, skrev han.

Plötslig vändning 

Men under torsdagen valde Kjellberg plötsligt att backa. På sin Youtube-kanal meddelade han att han inte längre tänker donera några pengar till ADL. 

– Jag gjorde misstaget att välja en välgörenhetsorganisation som jag uppmanades att välja i stället för att välja en som jag personligen brinner för. Det är hundra procent mitt fel, säger Felix Kjellberg i videon. 

I somras gifte sig Felix "PewDiePie" Kjellberg med sin flickvän Marzia Bisognin, 26 i London. Läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!