Motala sänker temperaturen på äldreboenden.
Komunnen sänker temperaturen på äldreboenden. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Izabelle Nordfjell/TT

Motala sänker temperaturen på äldreboenden: "De kan ha filtar"

Motala satsar hårt för att vända sitt ekonomiska underskott till ett överskott. Men de nya besparingsåtgärderna i kommunen väcker starka känslor.


Motalas underskott landade förra året på omkring 20 miljoner kronor.

Kåre Friberg (M) menar att kommunen har levt över sina tillgångar under för lång tid. Och därför genomförs nu ett par omdiskuterade besparingar. 

Lägre temperatur och filtar

Ett sätt för kommunen att spara in pengar är genom att sänka temperaturen på bland annat äldreboenden.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar. Men det är en liten del, vi har många andra lokaler i kommunen som står med för höga temperaturer och där det inte spelar någon roll att vi sänker, säger Friberg. 

Han är också besviken på regeringen då han anser att kommunerna inte kompenseras tillräckligt mycket, sett till de uppgifter som läggs på dem. Friberg säger att det främst handlar om flyktingmottagandet. 

Kräver mer

Motala är en av de kommuner som fått extrapengar efter att ha tagit emot många flyktingar, men Friberg hävdar att det inte räcker på långa vägar. 

Han säger att det kommer att krävas stora insatser framöver för att lösa problemen.

– Motala är i dag landets 32:a mest segregerade kommun, säger Friberg till Aftonbladet.

Men även andra kommuner har stora problem med ekonomin just nu. Enligt Aftonbladets granskning riskerar 110 av 290 kommuner att gå med förlust i år. 

Mer nyheter: SD:s succésiffror: Topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste frågor
Mer nyheter: Så här fungerar straffrabatten för unga kriminella

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att sänka temperaturen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.