Lördag 22 Jan
Stockholm

SD:s succésiffror: Topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste frågor

Väljarna har stort förtroende för SD:s politik.
Kanonsiffror för SD i ny mätning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Christine Olsson/TT

Sverigedemokraterna utmärker sig rejält i en ny mätning från SVT/Novus. Partiet hamnar topp tre i nästan alla av väljarnas viktigaste frågor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokratiska väljare och partiföreträdare har all anledningen att jubla. 

Färska siffror från SVT/Novus visar nämligen att partiet sticker ut – fler väljare än någonsin föredrar SD:s politik. 

Lyfter rejält

SD gör starkt ifrån sig i nya mätningen. Bildkälla: Jessica Gow/TT

I mätningen fick väljarna svara på vilket parti som de anser har bäst lösningar på de tio viktigaste frågorna. Och SD hamnar topp tre i nio av tio frågor. 

Torbjörn Sjöström, vd på Novus, menar att SD inte längre kan beskrivas som ett enfrågeparti. 

– Det mest påtagliga som vi kan se i våra senaste mätningar är att Sverigedemokraterna har stärkts i många politiska frågor. Så nu kan man inte längre säga att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som bara kretsar kring invandringsfrågan, säger han till SVT.

Om man jämför med partiets resultat i samma mätning från 2014 så har det skett ett rejält lyft. Då var man topp tre i fyra av väljarnas tio viktigaste frågor. SD har alltså ökat med fem frågor. 

Den enda fråga där Jimmie Åkessons parti inte hamnar bland topp tre är skolfrågan. Då hamnar Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna högst upp.

Bäst på invandring och integration

SD hamnar dock bara allra högst upp på ett område, i frågan om invandring och integration. Där hamnar Socialdemokraterna på andra plats följt av Moderaterna. 

Henrik Vinge, SD:s vice gruppledare, tror att lyftet beror på att partiet pekat ut svar på frågor som övriga partier inte velat ta upp. 

– Jag tror att det har blivit så här för att Sverigedemokraterna har kunnat peka på flera samhällsproblem som andra kanske inte har velat ta upp, och nu har det visat sig att vi har fått rätt i en rad frågor och det är klart att det stärker förtroendet för oss, säger Henrik Vinge till SVT.

Svaga siffror för Vänstern

Vänsterpartiet backar rejält. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Mätningen är desto dystrare läsning för Vänsterpartiet. Partiet hamnar topp tre i endast en fråga – sjukvården. Resultatet är ett stort tapp för Jonas Sjöstedts parti om man jämför med 2014 då man hamnade topp tre i fem frågor. 

Även Miljöpartiet och Centerpartiet listas som topp tre i bara en fråga, den om miljö och klimat. Det resultatet är dock oförändrat sedan 2014, då man rankades som bäst respektive näst bäst i samma ämne.

Läs mer: Nya bakslaget för Stefan Löfven – rasar i förtroende
Läs mer: Så här fungerar straffrabatten för unga kriminella

Tycker du att SD har bra politik?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela