Fredag 30 Jul
Stockholm

Här gör djurrättsaktivisterna inbrott på på kycklingslakteriet – kan bli dömda

En av djurrättsaktivisterna när de gör olaga intrång i kända kycklingfabriken. Helsingborg, Bjärefågel i Torekov. Kyckling som föds upp på majs.
En av djurrättsaktivisterna när de gör olaga intrång i kända kycklingfabriken. Helsingborg, Bjärefågel i Torekov. Kyckling som föds upp på majs. Foto: Stefan Lindblom / TT

Idag inleddes rättegången mot en man som åtalas för olaga intrång i ett kycklingslakteri.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag inleddes rättegången för en man från Haninge som misstänks för olaga intrång på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm den 25 april i år. Mannen ska ha gått in och filmat på slakteriet. Nyheter24 kan nu visa upp delar av filmen, som går att se högst upp i artikeln. Vi vill varna känsliga tittare!

Filmen spelades upp på rättegången i Nyköpings tingsrätt eftersom filmen är en del av bevismaterialet.

Den djurrättsliga gruppen som gjorde intrånget kallar sig Kycklinginspektionen. Fem andra i gruppen åtalades också. 

Tidigare har mannen avtjänat tre fängelsestraff för fredsaktioner och två för djurrättsaktioner. Senaste straffet avtjänade han 2017.

"Slakterier vill inte att deras ljusskygga verksamhet ska visas upp för allmänheten. Men alla förtjänar att se sanningen så att de själv kan göra val om de vill stödja dödandet. Därför kommer jag idag att försvara vårt filmande inne på Kronfågel", skriver den åtalade mannen i ett mail till Nyheter24. 

Han skriver fortsättningsvis i mailet om sin upplevelse på kycklingslakteriet: "Först kom jag in i ett stort mörkt rum där rad efter rad med lådor stod på varandra. När jag gick närmare hörde jag svaga pip inifrån. I lådorna låg kycklingar i mängder tätt tätt och väntade på att köras in på ett löpande band där de skulle gasas ihjäl."

KRONFÅGELS VD SVARAR

I ett mail till Nyheter24 berättar Mats Hedlund som är VD för Kronfågel att Livsmedelsverket gör återkommande besiktningar av verksamheten. Hedlund skriver vidare i mailet att Livsmedelsverket är ständigt närvarande under pågående slakt och gör kontroller av levande djur och besiktigar köttråvaran.

Finns det en risk att något olagligt pågår inne på slakteriet som filmen kan avslöja?

"Nej. Den man som åtalas är en del av en grupp där flera personer redan är åtalade, dömda eller väntar på rättegång. Gruppen har som mål att all verksamhet på vår produktionsanläggning i Katrineholm ska upphöra. Filmen från intrånget är så vitt vi vet redan publicerad i gruppens kanaler och visar vår vanliga verksamhet sådan som den är," skriver Mats Hedlund, VD för Kronfågel till Nyheter24.

SÅ MÅNGA KYCKLINGAR SLAKTADES I SVERIGE 2018

År 2018 slaktades 98 miljoner kycklingar på slakteri i Sverige, enligt Jordbruksverket. Det är 146,28 ton kyckling. Siffran är exklusive kasserade fåglar, då har man inte räknat med de fåglar som dött under transport eller uppställning. 

Domen för mannen från Haninge ges 3 oktober klockan 14:00.

Brukar du laga kyckling?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela