Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti enligt experter
Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti enligt experter. - Foto: Johan Nilsson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT, pngail.com

Så kan Sverigedemokraterna bli Sveriges största parti

I Novus senaste undersökning ökade Sverigedemokraterna kraftigt och sprang om Moderaterna som Sveriges näst största parti. Men kan de bli störst? Nyheter24 tog kontakt med två experter för att ta reda på svaret.


Sverigedemokraterna har under de senaste åren vuxit fram till ett av Sveriges största partier. I valet 2018 så landade de på 17,53 procent och i en ny undersökning från Novus så går SD om Moderaterna som det näst största partiet. 

Där fick Sverigedemokraterna 20,7 procent och Moderaterna landade på 20,4 procent. Samtidigt backade även Socialdemokraterna som fick 24,7 procent.

"SD gynnas av den ökade brottsligheten"

Men kan de bli störst? Nyheter24 tog kontakt med statsvetaren Stig Björn Ljunggren och verkställande direktören för Novus, Torbjörn Sjöström, för att höra vad de tror om SD:s framtid.

– Det är ingen som vet. SD har gynnats under sommaren för den ökade brottsligheten och rapporteringen om det, säger Sjöström till Nyheter24.

– Ja, det som ger Sverigedemokraterna skjuts är den situation vi befinner oss i. Vi har en opposition som inte är speciellt tydlig (i sin politik), vilket skapar en besvärlig situation. Vi har en regering som inte kommit upp i startblocken ännu, säger Ljunggren till Nyheter24.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under sommarfestivalen i Sölvesborg. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

"Vind i seglen"

Skulle Sverigedemokraterna bli Sveriges största parti så är både Sjöström och Ljunggren eniga om att det skulle bero på en misstro för de andra partierna.

– Anledningen till att SD skulle bli störst är på grund av en ökad oro för att den nuvarande regeringen inte löser dagens samhällsproblem. De andra partierna är tydliga med att SD inte haft påverkan på dagens samhällsutveckling. Sympatiserar du med SD idag, så vill du att de ska få en chans inom svensk politik, säger Sjöström.

– Vi har gängskjutningar och nedåtgående konjunktur, vilket gör folk pessimistiska inför framtiden. Det vore konstigt om SD skulle backa kraftigt. Det är rimligt att de får vind i segern under den närmaste perioden, folk känner att deval vara med på den här bandvagnen, säger Ljunggren.

ANALYS: Nu får Socialdemokraterna sota för sina misstag – kan Löfven verkligen sitta kvar?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstar du på Sverigedemokraterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.