Ett SJ-tåg krockade med en personbil vid en obevakad övergång norr om Boden. Två personer i personbilen omkom.
Ett SJ-tåg krockade med en personbil vid en obevakad övergång norr om Boden. Två personer i personbilen omkom. - Foto: Pär Bäckström/TT / Johan Nilsson/TT

Redan 17 döda vid järnvägsövergångar – bara i år

17 personer har omkommit hittills i år vid järnvägskorsningar. Om det sker fler olyckor vid järnvägskorsningar så kommer 2019 bli värsta året på tre år.


I helgen inträffade en olycka där en bil krockade med ett tåg vid en obevakad tågövergång i Boden. Detta ledde till att två personer omkom

Trafikverket har startat en utredning för att ta reda på vad som orsakade olyckan. Enligt TT har boende i närheten sedan innan varnat Trafikverket att risken för olyckor är stor vid plankorsningen, men ingen åtgärd har vidtagits. 

17 omkomna vid plankorsningar i år

Totalt har 17 personer omkommit vid plankorsningar i år, med olyckan i Boden inräknat. Mellan 13 och 22 omkommer i plankorsningsolyckor årligen, av dessa utgörs cirka 60 procent av suicid, alltså självmord, enligt Trafikverket. 

Om det sker fler dödsolyckor vid järnvägskorsningar så kommer 2019 bli det värsta året på tre år.

Ryo Yamazaki är Statistiker på Transportstyrelsen. Han berättar för Nyheter24 att sammanlagt 15 personer har omkommit hittills i år vid plankorsningar. Exklusive olyckan i Boden. En plankorsning är en korsning mellan väg och järnväg. 

– Hittills i år har vi preliminärt uppgifter om 15 dödsfall vid plankorsningar. Vi är inte färdiga med att kontrollera hur många av dessa som är självmord, men sannolikt rör det sig om mellan 5 till 10 dödsfall, säger Ryo Yamazaki i mail till Nyheter24.

Det bör dock noteras att det kan vara definitionsmässiga skillnader mellan antal omkomna plankorsningstrafikanter och antal omkomna i plankorsningsolyckor, vill Ryo Yamazaki tydliggöra.

2018 så omkom sammanlagt 17 personer vid en järnvägskorsningar, varav 15 av dessa begick självmord. Till skillnad från 2017, då det omkom sammanlagt 12 personer vid järnvägskorsningar, varav hälften av dessa begick självmord. 

3 500 järnvägsövergångar fortfarande obevakade

Det finns 3 500 plankorsningar, som fortfarande är obevakade i Sverige idag. Obevakade innebär att de varken har varningssignal eller bom. 

Trafikverket skriver att det är viktigt att respektera de varningsanordningar som finns vid plankorsningen. Anledningen är att ett tåg kan ha en bromssträcka på över en kilometer och hinner inte stanna före en plankorsning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.