Vänsterpartiet vill minska köttet i skolan: "Blir bättre resultat"

- 01/10/2019, 11:52 -

​Vänsterpartiet presenterade i dag sin budgetsatsning som till stor del innehöll förslag för att förbättra miljöpolitiken, och däribland skolmaten. Jonas Sjöstedt menar att det blir bättre resultat i skolan om eleverna får bra mat.

Vänsterpartiet presenterade i dag sin budgetsatsning som till stor del innehöll förslag för att förbättra miljöpolitiken. Vänsterpartiet vill bland annat göra en stor satsning på växtbaserad mat och minska köttätandet i skolor.  

VILL GÖRA ETT STÖRRE SKOLMATSLYFT

Inför 2020 vill Vänsterpartiet göra en budgetsatsningen på 600 miljoner kronor på hållbar mat. Pengarna ska bland annat gå till att göra ett större skolmatslyft. De vill att all skolmat ska lagas på plats på skolan. Partiledaren Jonas Sjöstedt anser att det är viktigt med ekologiskt vegetarisk mat i skolan av flera anledningar, bland annat för att det påverkar skolprestationen. 

– Dels blir det bättre resultat i skolan om man får bra mat. Handlar vi ekologiskt och närproducerat så leder det till att vi fraktar och importerar mindre kött, säger Sjöstedt till Nyheter24.

Skolmat
Jonas Sjöstedt anser att vegetarisk och ekologisk kost kommer leda till bättre resultat i skolan. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sjöstedt säger att man ser ett sorts trendbrott där köttkonsumtionen inte ökar längre, utan många väljer att minska eller sluta att äta kött. Med budgetförslaget vill partiet att det ska finnas riktigt bra alternativ till kött. Det ska alltid finnas ett vegetariskt alternativ.

– Då importerat kött minskar är det väldigt bra ur en klimatsynpunkt. Det ska finnas enkla alternativ att minska sin köttkonsumtion, säger Sjöstedt till Nyheter24. 

POPULÄRT MED VEGETARISKT BLAND UNGA 

Sjöstedt är inte orolig för hur förslaget kommer tas emot bland unga. Han säger till Nyheter24 att det ofta är unga som går i förväg idag och väljer bort köttet. 

Hur tror du det kommer tas emot bland unga?

– Jag tror att det är självklart för dem att man inte måste äta kött jämt. Köttkonsumtionen har ju ökat under många år, nu verkar det äntligen gå ner. Ökar köttkonsumtionen så ökar klimatutsläppen och vi mår sämre. Så det är bra för både folkhälsan och klimatet att vi minskar köttkonsumtionen, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.

Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt vill satsa på skolmaten. Bildkälla: Thommy Tengborg/TT
Gillar du bugdetförslaget?