Fredag 18 Jun
Stockholm

Experten: Därför möts Greta Thunberg av så mycket hat

Experten om hatet mot Greta Thunberg.
Därför har Greta Thunberg så många hatare. Foto: Alvaro Barrientos/TT, Paul Chiasson/TT

En hel värld pratar om den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Men långt ifrån alla gör det i gott ordalag. Nu reder expertisen ut varför tonåringen väcker så starka känslor!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har efter sitt genombrott på världsscenen blivit en symbol för klimatrörelsen.

Hon hyllas dagligen av toppolitiker och klimatanhängare över hela världen. 

I slutet av september höll hon bland annat ett mycket uppmärksammat tal på FN:s klimattoppmöte där hon i hårda ordalag skällde ut världsledarna – för deras otillräckliga insatser för miljön.

"Kollektiv längtan"

Renee Lertzman tror att Greta Thunbergs popularitet beror på att hon representerar en riktning som många vill se. Bildkälla: Paul Chiasson/TT

Miljöpsykologen Renee Lertzman säger att Thunbergs kraftigt stigande popularitet "återspeglar en djup, kollektiv längtan efter förnuft och ledarskap".

Men 16-åringen väcker inte enbart glädje och framtidstro runtomkring sig – många har ett aggressivt och nedlåtande förhållningssätt till svenskan. 

Bland annat har världsledare som Donald Trump och Vladimir Putin gått till hårda attacker mot tonåringen.

Men det är inte bara toppolitiker som vänder sig emot tonåringen. Människor med helt vanliga jobb och inkomster visar varje dag sitt hat mot Thunberg.

Obekväma sanningar

Miljöpsykologen tror att vuxna personer inte vill höra de sanningar som 16-åringen levererar. Bildkälla: Alvaro Barrientos/TT

Lertzman tror att vuxna människor blir så arga på grund av att "en 16-åring i flätor" säger saker som de inte vill höra. 

– Hittills så ser vi inte det ledarskap som vi verkligen behöver. Sanningen är att Greta varken är hysterisk eller sinnesförvirrad, säger hon till brittiska Metro. 

Psykologen menar att attackerna mot henne i själva verket blottlägger en osäkerhet då de ser ett ledarskap som de vuxna egentligen borde stå för – och inte ett barn. 

Lertzman säger också att attackerna på Thunbergs mentala hälsa är en klassisk försvarsmekanism hos den som angriper.

– Hon blir en enkel måltavla eftersom hon levererar oönskade sanningar, menar hon.

Klimatet är ständigt närvarande

Experten säger att klimatet är ständigt närvarande i alla delar av våra liv. Bildkälla: Helena Landstedt/TT

Efter att ha studerat mötet mellan psykologi och miljö sedan 80-talet så konstaterar Lertzman också att tonåringen triggar så mycket hat eftersom allt vi gör i vår vardag är klimatpåverkande.

– Hela våra liv är beroende av koldioxidtyngda moment, allt ifrån att flyga till att äta kött. Det kan vara överväldigande, oroande och djupt upprörande, säger hon. 

Avslutningsvis säger miljöpsykologen att mänskligheten under en så lång tid "dansat runt den här frågan som att det inte är ett hot", skriver Metro.

När då en ung person plötsligt säger som det är och sätter fingret på alla fel så blir vuxna människor väldigt påverkade på olika sätt, menar Lertzman.

Läs mer: Har Greta Thunberg förutspått att jorden går under år 2030?
Läs mer: Putins hårda attack på Greta Thunberg: "Manipulerad tonåring"

Är du klimatsmart?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela