Har Greta Thunberg att jorden går under om 10 år?
Tror 16-åringen att jorden går under om tio år? - Foto: Jeenah Moon/TT, Shutterstock

Har Greta Thunberg förutspått att jorden går under år 2030?

Det cirkulerar just nu många påståenden om den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Det sägs bland annat att hon förutspått att världen går under år 2030. Stämmer det? Nyheter24 reder ut saken!


Greta Thunbergs genombrott på världsscenen är av sällan skådat slag. Tack vare internet och sociala medier har hennes engagemang blivit en global folkrörelse.

Men kändisskapet betyder också att många rykten om 16-åringen startats. Vissa mer osanna än andra. 

Ett påstående om 16-åringen som cirkulerar på internet är att hon ska ha förutspått att världen går under år 2030. 

Ligger det verkligen till så? Nyheter24 reder ut saken!

Det här har hänt

Greta Thunberg anklagas för att ha sagt att jorden går under år 2030. Bilkälla: Shutterstock

Den högerextrema tidningen Fria Tider skrev i juni tidigare i år en uppmärksammad artikel – där man just beskyllde Thunberg för att ha sagt att jorden kommer att gå under om tio år. 

Artikeln plockades bland annat upp av den danska alternativa nyhetssajten Resett, som körde ut en artikel med rubriken "Greta Thunberg: Världen går under om ca 10 år".

Klimataktivistens påstådda domedagsutspel har också diskuterats flitigt på flera diskussionsforum. 

Men vad sa Thunberg egentligen på det möte som Fria Tider och Resett hänvisar till i sina artiklar? 

Talade på Brilliant Minds 

Klimataktivisten har sagt att det är för sent att rädda klimatet om inte stora förändringar görs innan år 2030. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Det var under konferensen Brilliant Minds i Stockholm i somras som 16-åringen gjorde följande uttalande: 

– År 2030 kommer vi att befinna oss i en situation där vi förmodligen har skapat en okontrollerbar oåterkallelig kedjereaktion som sannolikt leder till slutet av vår civilisation, som vi känner till den.

Vidare menade hon att denna situation kommer att bli verklighet om inte industrierna gör stora förändringar och bland annat minskar koldioxidutsläppen. 

Det stämmer alltså inte att Thunberg har sagt att jordens undergång kommer att ske år 2030. Men hon har däremot sagt att det är försent att rädda klimatet om inte drastiska förändringar görs inom tio år. 

Klimataktivisten har även vid andra tillfällen menat att just 2030 är ett avgörande år ur klimatsynpunkt. Hon gjorde exempelvis ett sådant uttalande när hon talade inför det franska parlamentet i somras. 

FN:s klimatpanel backar Thunberg

Greta Thunberg och FN:s klimatpanel har samma prognos för klimatet. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Vad säger då expertisen om den här bedömningen?

Enligt en rapport från FN:s klimatpanel måste utsläppen begränsas till totalt 420 gigaton under de kommande 20 åren. I sådana fall finns en två tredjedelars stor chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. 

Som en jämförelse släppte världen ut 42 gigaton enbart under 2017.

Årtalet 2030 nämns dessutom flera gånger i rapporten. Bland annat står det att målet med att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader kommer att misslyckas om utsläppen inte minskar kraftigt under det kommande decenniet. 

En kraftig klimatförändring skulle förmodligen sätta miljontals människor på flykt och påverka matpriserna rejält – men någon undergång som i Hollywood-filmer är det inte tal om. Snarare är detta alternativmedias egna tolkning av Thunbergs uttalande. 

Läs mer: Greta Thunberg bjuds in till ryska parlamentet
Läs mer: Världens näst rikaste man ger sig på Greta Thunberg : "Erbjuder ingenting"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på jordens undergång inom tio år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.