Snor
Vi sväljer en hel kopp med snor per dag. - Foto: Unsplash

Därför är det bra att dricka en kopp snor om dagen

Varje dag sväljer vi en kvarts liter snor. Det låter kanske äckligt, men i själva verket är det något vi ska vara tacksamma över.


En kvarts liter snor letar sig ner från din näshåla till magen varje dag. Om du är förkyld är det ännu mer – då snackar vi mellan en halv och en hel liter snor om dagen. 

Det kanske inte låter superfräscht – men snoret fyller faktiskt en viktig funktion. Dels smörjer snoret näsan så den inte torkar ut och dessutom fungerar det som kroppens "flugpapper". 

Fångar upp damm och bakterier

Det slemmiga snoret fångar upp oönskade mikropartiklar - som bakterier, damm och pollen. Sedan hjälper näsans flimmerhår till att föra snoret bakåt mot svalget där det sedan sväljs, skriver Illustrerad vetenskap. 

Vad händer med snoret sen när det kommer ner i magen då? Jo, det mesta av slemmet tas upp av kroppen och magsyran tar hand om orenheter och bakterier. 

När vi är förkylda sväljer vi en halv till en hel liter snor om dagen. Bildkälla: Unsplash

Snorproduktionen ökar lavinartat

Något som nog inte gått någon obemärkt förbi är ju att näsans snorproduktion ökar lavinartat vid en förkylning. 

En förkylning är nämligen ett inflammationstillstånd i näsans slemhinnor. I samband med inflammationen, som är kroppens försvar mot viruset som angriper kroppen, ökar blod- och vattentillförseln till slemhinnan – och det gör att snoret börjar rinna. 

95 procent vatten

Och du som tycker att snor känns riktigt vidrigt kanske kommer må lite bättre av att veta vad snor egentligen innehåller. Slemmet som vi sväljer ner varje dag består faktiskt av 95 procent vatten. 

Resterande fem procent är protein, antikroppar och oorganiskt salt. Så om du till och med kostar på dig att äta en snorkråka är det inte hela världen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att snor är äckligt?
Tack för din röst!