Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Icas besked: Ingen energidryck till unga

- 08/10/2019, 10:42

Matvarujätten Ica förändrar sina bestämmelser om försäljning av energidryck. Nu kommer unga personer inte längre att kunna handla varan.

Tidigare var det upp till butikerna själva att bestämma om vem som tillåts köpa drycken. Men Icas uppdaterade policy förändrar situationen.

Enligt de nya bestämmelserna, som började gälla den 1 oktober, ska det vara obligatoriskt för samtliga Ica-butiker att ha 15-års gräns på energidryck, rapporterar Lokaltidningen

Föräldrar uppskattar beslutet

Ändringen ska främst sända en signal om matvarukedjans sociala ansvarstagande. 

– Jag vet att många föräldrar uppskattar att vi har bestämt att den här riktlinjen ska gälla för alla Ica-butiker, från norr till söder. Jag tror också att många ungdomar själva innerst inne tycker det är bra, säger Ica-handlaren Marie Månsson som driver Ica Supermarket Linero Torg i Lund till Aftonbladet.

Sedan 2009 har branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel en frivillig riktlinje om att ha 15-årsgräns på energidryck. I dagsläget följer många den, men inte alla.

Mer nyheter: Beskedet: Då slutar posten att komma varje dag

Är det ett bra beslut av Ica?