Onsdag 21 Apr
Stockholm

Serieskytten i Malmö: Detta gör mördaren Peter Mangs idag

Peter Mangs
Peter Mangs. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Den 25 april 2013 dömdes Peter Mangs av hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Mangs satte skräck i Malmö genom att skjuta och mörda personer som hade invandrarbakgrund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Peter Mangs dömdes den 25 april 2013 i hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Under sju år satte Mangs skräck i Malmö genom att skjuta och mörda personer som hade invandrarbakgrund.

Uppväxt

I dokumentären "I huvudet på en mördare" på TV3 berättar psykologen Kickie Lindberg om Mangs bakgrund, där återger hon livsavgörande berättelser från gärningsmannen som format honom till en mördare.

Mangs föräldrar vara skilda och han levde med sin mamma i Malmö.

Lindberg återger hans berättelse att pappan flyttade till USA efter skilsmässan, och trots att barndomen präglats av frånvaro samt misshandel av pappan så var han ändå en person som Mangs såg upp till.

När Mangs mamma kom hem efter en dag på jobbet var hon uppjagad, eftersom det var några "hotfulla personer med utländskt påbrå" i garaget.

Då bestämde sig Peter Mangs för att skrämma bort personerna – för det hade han sett sin pappa göra i USA när främlingar närmade sig hans hus.

Men det hela föll inte väl ut, de hotfulla personerna lät sig inte skrämmas och istället blev det Mangs som fick fly garaget totalt skräckslagen. Men väl uppe i lägenheten fick han en uppenbarelse:

– Så ser han dem och pekar mot dem som om han höll i en pistol, och säger "jag skulle kunnat skjuta dem härifrån", säger psykologen Kickie Lindberg i "TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare"

Efter händelsen väcktes också ett hat hos Mangs mot personer som fick honom att känna sig rädd. 

Morden

Det första kända mordet ägde rum under 2003, efter att Mangs tagit sig in på sjukpensionären Kooros Effatians lägenhet och skjutit honom i bröstet efter att ha snott hans pengar.

Leif "GW" Persson tar upp i sitt program "GW:s mord" att polisen trodde att sjukpensionären hade dött en naturlig död – kulan i bröstet upptäcktes inte förrän flera veckor senare när en obduktion utfördes.

Hans andra offer blev Trez West Persson den 10 oktober 2009 när hon sköt till döds i en bil.

Detta är det enda dåd Mangs ångrar än idag, för kvinnan var inte måltavla för mord – utan hennes sällskap:

 – Han grät över Trez. Han var helt förtvivlad över att han hade skjutit henne, för det var inte meningen. Han skulle bara skjuta den andra killen. Och det var inget han hittade på eller krokodiltårar eller något sånt, han var genuint ledsen över att ha skjutit henne, berättar Lindberg i "TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare".

Polisen visste fortfarande inte vid det här laget vem som låg bakom morden, utan trodde snarare det handlade om en kriminell liga.

Men det var först när Mangs anförtrodde en vän om information gällande morden och diverse skottlossningar, som polisen kom han på spåren. 

Denna information spreds sedan vidare till polisen som ett stort pådrag med avlysning och spaningsarbete på Peter Mangs bostad.

Dette ledde senare till att Mangs kunde gripas misstänkt för de två morden och diverse skjutningar i Malmö, berättar Leif "GW" Persson i "GW:s" mord"

Vad gör Peter Mangs idag?

Den 25 april 2013 dömdes Peter Mangs i hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Han blev även dömd till livstidsfängelse på Saltviksanstalten i Härnösand.

Mangs blev senare förflyttad till anstalten Hall i Södertälje. Väl där har han hamnat i rejält blåsväder – där han har fått varningar för att ha samlat på urin och avföring i matlådor som han hotat att sprida på anstalten.

Sedan tidigare har han fått varningar för att ha lämnat matlådor med sin avföring på anstaltens pingisbord. Detta ska bero på att Mangs vill bli förflyttad till en isloeringscell för att undgå kontakt med övriga fångar, skriver Sydsvenskan

Dokumentär om fallet

I "TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare" tas serieskytten Peter Mangs upp.

I dokumentären går man in på djupet på vem Peter Mangs var, hur hans uppväxt påverkat honom och varför han till slut blev en mördare.

Läs även:
Styckmordet i Askersund: Detta gör Jonna Henningsson idag

Kommentera
Kopiera länk
Dela