Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avgörande ögonblicket – därför blev Peter Mangs en mördare

Nyheter | 18/10/2018 17:12

I TV3 dokumentär får vi veta att innan Peter Mangs dödade för första gången hände något i hans liv som skakade om honom ordentligt. Efter det blev han aldrig samma människa igen.

I kvällens avsnitt av "TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare" tas serieskytten Peter Mangs upp. I dokumentären går man in på djupet på vem Peter Mangs var, hur hans uppväxt påverkat honom och varför han till slut blev en mördare. 

Den 24 juli 2012 dömdes Mangs av hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Under sju år satte Mangs skräck i Malmö genom att skjuta och mörda personer som hade invandrarbakgrund.

I dokumentären har Peter Mangs psykolog Kickie Lindberg intervjuats och hon har fått tillåtelse av Peter själv att återge hans berättelse av hur barndomen och andra händelser i livet påverkat honom. 

Det avgörande ögonblicket

Det finns en speciell händelse som var avgörande för Peter Mangs i hans liv. För att förstå den måste man veta att Peter Mangs såg upp mycket till sin pappa trots att pappan varit frånvarande och våldsam under Peters uppväxt. Pappan bodde efter att han skilt sig från Peter Mangs mamma i USA och Peter åkte vid ett tillfälle dit för att besöka honom. 

Peter Mangs
Peter Mangs. Bildkälla: TV3

Kickie Lindberg berättar att Peter precis som de flesta män sökte bekräftelse hos sin pappa, men han fick aldrig den bekräftelsen. När Peter väl kom tillbaka till Sverige efter resan till USA flyttade han in hos sin mamma. 

En dag kom mamman hem och berättade att hon hade träffat på några "hotfulla personer med utländskt påbrå" i garaget, och hon var upprörd. Då ville Peter försvara sin mamma mot personerna, och begav sig ner i garaget. 

Han hade nämligen sett sin pappa göra en liknande sak när några personer närmade sig hans hus i USA. Men när Peter skulle härma pappans beteende gick det inte som planerat. De hotfulla personerna lät sig inte skrämmas av Peter utan det blev istället Peter själv som skräckslagen flydde från garaget. 

Kickie Lindberg
Kickie Lindberg. Bildkälla: TV3

Väl uppe i lägenheten igen slogs han av en tanke när han såg personerna ute på gatan. 

– Så ser han dem och pekar mot dem som om han höll i en pistol, och säger "jag skulle kunnat skjuta dem härifrån", säger psykologen Kickie i dokumentären. 

Efter det här ville Peter Mangs aldrig bli rädd igen och började träna på att inte bli skärrad i utsatta situationer, och det väckte också ett hat hos honom mot personerna som fick honom att känna sig rädd. 

Hör psykologen berätta allt om ögonblicket som förändrade allt i klippet ovan. 

TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare sänds torsdagar 21.00 på TV3 och Viafree. 

I TV3 dokumentär har Anders Eklund tidigare tagits upp, då berättade hans före detta kollegor att Anders fick öknamnet "pillerunken" efter sina udda vanor av att onanera öppet. Läs mer om det här.