Söndag 18 Apr
Stockholm

Polisens varning inför halloween: "Kan vara olagligt"

Halloween
Det är viktigt att använda sunt förnuft när man firar Halloween. Foto: Unsplash

Den 31 oktober plockar vi fram det kusligaste vi har i garderoben och firar halloween. Men det finns saker som är viktiga att tänka på denna dag. Bara för att det är halloween får man nämligen inte bete sig hur som helst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Halloween är äntligen här! Alltså dagen då barn och unga går utklädda och knackar dörr – samt säger ”bus eller godis”. Och en och annan halloween-fest anordnas givetvis. 

Men det finns saker att tänka på denna högtid. Bara för att det är halloween får man nämligen inte bete sig hur som helst. 

Som alltid när ungdomar är lediga och det är en högtid är det fler människor ute sent på kvällarna och alkohol brukar vara inbladet. Det i sin tur brukar betyda att det blir mer stök ute på stan.

Olagligt att kasta ägg

De flesta av oss räknar med att det kan dyka upp spöken eller andra ruskiga filurer utanför dörren en dag som denna och säga ”bus eller godis”. Om du inte laddat upp med sötsaker att dela ut finns risken att du råkar ut för ett bus.

Ett vanligt bus bland unga är att kasta ägg. Men får man göra detta hur som helst? 

– Nej, rent generellt får man inte kasta ägg på någons bostad. Att kasta ägg kan faktiskt vara olagligt och röra sig om ofredande eller skadegörelse, säger Carina Skagerlind, presstalesperson i polisregion Stockholm. 

Ofredande att skrämmas

Något annat som inte är en ovanlig syn denna dag är kusliga figurer som rör sig ute på stan. Det här kan ju te sig skrämmande för somliga och faktiskt är det så att man inte får skrämmas hur som helst.

– Alla kanske inte är medvetna om vad det är för dag idag, så man får vara lite försiktig och använda sitt sunda förnuft om man går runt på stan i en läskig utklädnad. Någon kan faktiskt bli så rädd att den får en hjärtinfarkt. Att hoppa fram och skrika mot någon kan vara ofredande, alltså olagligt, säger Skagerlind. 

Halloween
Under halloween kan vi stöta på riktigt ruskiga typer. Bildkälla: Unsplash

Olagligt att hota med låtsasvapen

Det är heller inte helt ovanligt att man ser folk med låtsasvapen under halloween. Men det kan faktiskt vara väldigt svårt att se skillnad på ett riktigt vapen och ett leksaksvapen. Därför är det viktigt att även här använda sunt förnuft. 

– Det är klart olämpligt att gå runt med ett låtsasvapen eftersom det är väldigt svårt för folk att se skillnad. Sen beror det ju på hur man använder vapnet. Om du har intentionen att hota eller skrämma någon för att få det du vill ha, så begår du ett brott, precis som om du skulle ha hotat någon med ett riktigt vapen, säger Skagerlind. 

Så om du ska ut göra ”bus eller godis” eller bara röra dig ute på stan i en läskig utklädnad kan det vara bra att tänka efter en gång extra innan du får för dig att hoppa fram och skrämma någon eller göra något annat så kallat bus. 

Happy halloween! 

Ska du fira halloween?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela