Onsdag 28 Jul
Stockholm

Kraftig ökning av förgiftade katter: "Vet inte vad vi ska göra"

Flera katter har tagits in för vård efter förgiftning.
Flera katter har tagits in för vård efter förgiftning. Foto: Pixabay

Det har skett en ökad intagning av katter vid Uppsala Universitetsdjursjukhus. Detta efter att katterna visat liknande symptom som vid en förgiftning av ett specifikt mus-och råttgift.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan oktober har Universitetsdjursjukhuset i Uppsala fått in över 50 katter, som alla haft samma symptom.

De veterinärer som omhändertagit de drabbade katterna är överens – troligtvis har de fått i sig någon typ av mus-och råttgift. 

– Det strömmar in katter. Vi vet inte vad vi ska göra för att få stopp på det, berättar Cecilia Tegner, veterinär på universitetet för SVT.

Funnits sedan 2013

Giftet, så kallat alfakloralos, har varit på marknaden sedan 2013 och har tidigare ansetts vara ofarligt. Men efter att ett annat gift på marknaden förbjöds så ökade populariteten.

Anledningen till att giftet blivit mer efterfrågat sägs vara på grund av att det dels dödar snabbare, men också för att risken för att förgifta andra djur har betraktats som låg.

Men det är just detta som veterinärerna nu misstänker ha skett.

Analyser från USA

Vad som behövs för att fastställa att det rör sig om just alfakloralosförgiftning är att toxikologiska prover analyseras i USA, vilket ännu inte gjorts. Kostnaden för dessa prover är något som djurägarna själva står för och det är inte många som vill betala för det.

Veterinärerna i Uppsala är dock överens om att de bevis som tagits fram pekar på en solklar alfakloralosförgiftning, skriver SVT.

Symptom

Har du katt?

Då kan det vara viktigt att hålla koll på de symptom som katterna får efter en alfakloralosförgiftning:

  • Ryckningar och vinglighet
  • Ökad känslighet för ljud, ljus och beröring
  • Mycket låg kroppstemperatur
  • Långsam hjärtrytm
Har du katt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela