Är saffran giftigt för fåglar? Så här ligger det till

En bild på en talgoxe har börjat spridas på Facebook igen. På bilden står det att saffran skulle vara giftigt för fåglar. Hur ligger det egentligen till, tål fåglar saffran eller inte? Nyheter24 reder ut.


Nu när hösten har gått mot vinter och det blir kallare för varje dag som går så är det många som börjat att mata fåglarna i trädgården. Om du bor i en hyresrätt eller en bostadsrätt kan det faktiskt vara förbjudet att mata fåglar. Anledningen är för att det lockar till sig råttor. 

Om du däremot bor i en villa eller får godkänt från din hyres- eller bostadsrätt så är det okej att hjälpa fåglarna att bygga upp ett hull inför den kommande isande kylan.  Kanske har du glömt en gammal torr lussebulle längst in i skafferiet som du smular ner och lägger ut till de små pippifåglarna?

Men hur ligger det egentligen till med saffran och fåglar? 

BILD PÅ TALGOXE DELAS PÅ FACEBOOK

Förra året började ett inlägg spridas med en bild på en talgoxe, om att saffran skulle vara farligt för fåglar. I år har samma bild börjat delas på Facebook inför den kommande julen. Något som absolut inte stämmer. Saffran är nämligen inte alls giftigt för fåglar.

"DET FINNS INGET SOM TYDER PÅ ATT SAFFRAN SKULLE VARA GIFTIGT FÖR FÅGLAR"

Nyheter24 har pratat med Neele Doose som är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Doose dementerar ryktena om att saffran skulle vara giftigt för fåglar.

– Det finns i dagsläget inget som tyder på att saffran skulle vara giftigt för fåglar, säger Doose till Nyheter24.

Det finns därför inget som heller talar för att det skulle vara farligt att mata fåglar med lussebullar. Dessutom så används det så lite mängd av saffran i lussebullar, så även om det skulle vara giftigt skulle det inte påverka fåglarna märkbart.

Däremot är inte vetebröd det som är allra mest hälsosamt för fåglar. För alla djur är det bäst att äta den föda som är mest anpassad och lämplig för dem. Bättre för fåglarna skulle snarare vara frön, äpplen och fett. 

–  Såvida en liten fågel inte trycker i sig en hel lussekatt på en gång, så tror jag inte att man behöver vara orolig, säger Neele Doose till Nyheter24.

Men hur farligt är lussebullar för människor egentligen? Det kan du läsa mer om här: Så farligt är det att äta för många lussebullar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du matat fåglar med lussebullar någon gång?
Tack för din röst!