Man dog efter att hans hund hade slickat på honom
Man blev slickad på av hund – dog - Foto: David Magnusson/ SvD/ TT & Håkon Mosvold Larsen/TT

Man blev slickad på av hund – dog

En man i Tyskland dog efter att ha fått en sällsynt infektion. Infektionen uppstod när mannens hund hade slickat på honom.


Det sägs att hunden är människans bästa vän och det är vi nog många som är villiga att hålla med om. Men plötsligt inträffar det otänkbara, något som en 63-årig man i Tyskland nyligen fick uppleva. 

Efter att mannens hund hade slickat på honom började han upptäcka ovanliga influensasymptom. 

Tre dagar senare besökte mannen ett sjukhus eftersom att han hade svårigheter med att andas och hade feber. Han behandlades då med antibiotika. 

Tillståndet försämrades 

När mannen anlände till sjukhuset hade han också små lila och röda utslag i ansiktet och en nervskada i höger ben som orsakats av kontakt med hunden. Hans tillstånd försämrades under tiden som läkarna försökte ta reda på vad som hade orsakat hans symptom. 

Förutom detta hade han också fått en akut njurskada och tecken på leverdysfunktion och placerades därför på intensivvården. Tyvärr blev hans tillstånd allt sämre de kommande 30 timmarna. 

Hjärtat började svälla

Hans fjärde dag på sjukhuset konstaterade hans läkare att mannen hade smittats av capnocytophaga canimorsusen, en bakterie som finns i saliv och tandkött hos hundar och katter som ibland kan överföras till människor. Läkarna ökade då hans antibiotikados. 

Följden blev att hans hjärna började svälla och när läkarna röntgade buken visades det sig att blodflödet inte nådde vissa organ, bland annat mjälten. 

Han utvecklade en hjärtsjukdom och en tarmmuskelinflammation, han fick också ett hjärtstopp men återupplivades. 

16 dagar efter att mannen drabbats av infektionen bestämde hans familj och läkare att avsluta behandlingen och mannen tog kort därefter sitt sista andetag. 

Sällsynt infektion

Läkare från sjukhuset Rote Kreuz Krankenhaus i Bremen menar att infektioner orsakade av bakterien capnocytophaga canimorsus är sällsynta. Dessa allvarliga infektioner drabbar normalt bara personer med ett försvagat immunsystem, ingen mjälte eller alkoholproblem.

Den medicinska artikeln, som publicerades i European Journal of Case Reports in Internal Medicine, uppmanade läkare husdjursägare att kontakta akut medicinsk rådgivning om det uppstår ovanliga influensaliknande symptom som blir värre än en virusinfektion. I denna mannens fall var det svåra andningssvårigheter och blödningar under huden som var de främsta symptomen, skriver Sky News.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en hund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.