- Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT, Janerik Henriksson / TT

Vad händer med den som får mandeln i gröten?

Kanske har du ätit tomtegröt och en förhoppning om att få mandeln? Men vad händer egentligen med den som får mandeln i gröten? Nyheter24 förklarar.


Nu har december månad sakta men säkert börjat smyga mot sitt slut och julkänslan med största säkerhet har infunnit sig. 

Adventsstakarna och julstjärnan skimrar vackert i fönstren. Knäcken står på kokning på plattan, granen är pyntad och tomtegröten står på spisen. 

JULGRÖTEN GENOM HISTORIEN

Just julgröten har funnits i alla tider, förmodligen ända sedan vikingatiden. Men rätten tillagades då inte på samma sätt som idag. Och tillagades även på olika sätt beroende var i världen man bor.

I Skottland exempelvis lagas gröten endast med havre. I Norden däremot har rätten tillagats med olika kokta spannmål. Gröten har genom tiderna tillagats med bland annat rötter, frukt och baljväxter. 

Risgrynsgröten har funnits sedan slutet på 1800–talet. Den som ville lyxa till gröten då kunde exempelvis lägga till ägg, grädde och smör. 

Men såhär runt juletider är det just risgrynsgröten eller tomtegröt som står på allas agenda – som tillagas på endast ett sätt. Med grötris, vatten, ibland smör, salt och mjölk. 

DEN SOM FÅR MANDELN BLIR GIFT

Traditionen med mandeln i gröten uppstod också under 1800–talet. Under en period bytte man till och med ut mandeln mot en pytteliten porslinsdocka som bara var några centimeter stor, skriver GP

En vanlig folktro är att den som får mandeln kommer att bli gift under kommande år. En annan vanlig folktro är att den som får mandeln helt enkelt kommer att få tur framöver, eller får önska något.

Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått mandeln i tomtegröten någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.