Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: avgår statsminister Stefan Löfven (S)

- 30/11/2019, 13:27 -

Källor inom Socialdemokraterna menar att partiledare och statsminister Stefan Löfven kommer att avgå 2021. Kommande år väntas bli helt avgörande för hans framtid.

Socialdemokraterna har under senaste tiden gått trögt i opinionen och statsminister Stefan Löfven har kritiserats kraftigt internt.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Löfvens egna ord om att avgå. Det kan du läsa mer om här.

Missnöjet

Inom partiet så växer motståndet mot den politiska riktning som Löfven och hans närmaste medarbetare pekat ut.

Främst så handlar det om att Januariavtalet, som slöts tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, har väckt kraftigt missnöje.

Uppges avgå 2021

I nuläget så är det ingen som är beredd att kräva statsministerns avgång, men enligt källor inom partiet så "tyder alla tecken" på att Löfven lämnar sitt uppdrag under S-kongressen 2021.

– Löfven är hårt surrad vid Januari-masten. Är han då rätt person att gå fram med i valet 2022? Det har många av oss börjat fundera kring, säger en S-källa till Aftonbladet.

Möjliga efterträdare

Samtidigt så har Löfvens eventuella efterträdare börjat diskuteras, och en som pekas ut är finansminister Magdalena Andersson.

Källorna som Aftonbladet pratat med menar att efterträdaren finns i den innersta regeringskretsen.

Andra personer som framhålls är inrikesminister Mikael Damberg, infrastrukturminister Tomas Eneroth och avgående LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Det kan rädda Löfven

S-källorna menar dock att stormen kring Löfven kan lugna sig om han lyckas få rejäla vinster för partiet i vårbudgeten.

Många framhåller också att partisympatimätningen från SCB som släpps på tisdag lär bli avgörande för statsministerns framtid, skriver Aftonbladet.

ANALYS: Därför kommer Löfven meddela sin avgång – redan nästa år

Läs mer: Djupa S-krisen: Stefan Löfvens ord om att avgå
Läs mer: SD:s nya rekordsiffra – aldrig haft så högt stöd
Läs mer: "Löfven var så sömnig att inte ens kungafamiljen höll sig vaken"