Statsministerns förtroende störtdyker.
Förtroendet för Stefan Löfven (S) minskar kraftigt. - Foto: Johan Nilsson/TT, Erik Abel/TT

Ny mätning: Kraftigt förtroenderas för statsminister Stefan Löfven (S)

En ny mätning från Expressen/Sifo visar att Stefan Löfven (S) fortsätter att tappa i förtroende. Statsministern rasar hela sex procentenheter från senaste mätningen.


Socialdemokraterna har gått trögt i opinionen under senaste tiden och Stefan Löfven har fått ta emot kraftig intern kritik.

Missnöjet mot Löfven har bland annat handlat om oförmågan att hantera det eskalerande gängvåldet och resultatet av Januariavtalet.

Källor inom partiet avslöjade dessutom nyligen för Aftonbladet att allt tyder på att statsministern avgår som partiledare under S-kongressen 2021. Något du kan läsa mer om här.

Löfven störtdyker

Inte nog med det, nu är nämligen Löfvens förtroende nere på rekordlåga nivåer hos väljarna.

I senaste mätningen från Expressen/Sifo får statsministern endast 26 procent av väljarnas förtroende. Det är ett tapp med hela sex procentenheter från mätningen innan.

Löfven hamnade på en andra plats i den förra mätningen, men är nu nere på en delad femteplats tillsammans med centerledaren Annie Lööf.

– Det är en tydlig och stor nedgång och det är uppenbart att det är något som hänt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

Opinionschefen tycker också att det är anmärkningsvärt att statsministern har så låga siffror när han leder ett parti som har omkring 25 procents stöd hos väljarna.

– Han borde ligga högre, säger Sjörén.

Busch Thor i topp

Desto bättre går det för KD-ledaren Ebba Busch Thor som toppar mätningen med ett stöd på 36 procent. Alltså tio procentenheter högre än statsministern.

Även Jimmie Åkesson (SD) går bra. Han klättrar i förtroendelistan och ligger nu på en andra plats med 32 procent i stöd. Vilket är en ökning med två procent från förra mätningen.

Moderatledaren Ulf Kristersson höjer sig också. Han ökar med två procent och får 29 procents stöd hos väljarna, vilket ger honom en tredje plats på listan.

Jonas Sjöstedt (V) tappar lite i stöd och hamnar på 27 procent, men hamnar trots allt högre upp på listan än statsministern.

I botten

På de tre bottenplaceringarna ligger Nyamko Sabuni (L) med elva procent stöd, Isabella Lövin (MP) med tio procent stöd och Per Bolund med sju procent stöd, skriver Expressen.

Läs mer: Uppgifter: Då avgår statsminister Stefan Löfven (S)
Analys: Därför kommer Stefan Löfven snart avgå

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått vara med i en sådan här undersökning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.