Greta Thunberg: "Rasism och patriarkala strukturer har drivit på klimatkrisen"

Greta Thunberg kallar till en ny klimatstrejk på fredag. Hon
ger också en känga till världsledare och menar att klimatkrisen drivits på av bland annat koloniala, patriarkala och rasistiska strukturer.


I en slagkraftigt debattartikel som publicerats på plattformen Project Syndicate, förklarar Greta Thunberg – tillsammans med tyska miljöaktivisten Luisa Neubauer, 23, och chilenska miljöaktivisten Angela Valenzuela, 25 – varför hon återigen kallar till skolstrejk denna fredag. 

En strejk som trion inte kommer att delta i för nöjes skull – utan för att de inte ser något annat val, enligt de själva. 

Kängan till världsledare: "Elda upp vår framtid för bolagens vinning."

Debattartikeln kommer i samband med FN:s stora klimatkonferens COP25 i Madrid, som skribenterna menar var en i raden av flera hypade klimatmöten där det rått mycket snack men ingen verkstad.

”Världsledare tillåter att fossilbolagen fortsätter borra efter olja och gas, och elda upp vår framtid för bolagens vinning." är ett exempel som trion tar upp på saker som de menar inte förändrats. 

Kopplingar mellan sociala orättvisor och klimatkrisen

"Det är en kris som berör mänskliga rättigheter, rättvisa och politisk vilja." skriver Greta Thunberg och de två andra aktivisterna i debattartikeln. Foto: Armando Franca / AP

De trycker också på att klimatkrisen påverkar mänskligheten negativt på fler sätt än bara genom utsläppen. Därför menar de att det krävs krafttag som hjälper på flera plan:

”Klimatkrisen handlar inte bara om miljön. Det är en kris som berör mänskliga rättigheter, rättvisa och politisk vilja.".

"Koloniala, rasistiska och patriarkala system av förtryck har skapat och eldat på det. Vi behöver skrota alltihop. Politiska ledare kan inte längre smita från ansvar.” fortsätter de. 

 Ni har framtida generationers ögon på er"

Aktivisterna uppmanar alla som kan att ansluta sig till strejken.  

Och avslutar debattartikeln med ett direktmeddelande till världsledare: 

”Till alla ledare som är på väg till Madrid är vårt budskap enkelt: Ni har framtida generationers ögon på er. Agera därefter”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.