Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg: "Rasism och patriarkala strukturer har drivit klimatkrisen"

- 05/12/2019, 15:53 -

Greta Thunberg kallar till en ny klimatstrejk på fredag. Hon ger också en känga till världsledare och menar att klimatkrisen drivits på av bland annat koloniala, patriarkala och rasistiska strukturer.

I en slagkraftigt debattartikel som publicerats på plattformen Project Syndicate, förklarar Greta Thunberg – tillsammans med tyska miljöaktivisten Luisa Neubauer, 23, och chilenska miljöaktivisten Angela Valenzuela, 25 – varför hon återigen kallar till skolstrejk denna fredag. 

En strejk som trion inte kommer att delta i för nöjes skull – utan för att de inte ser något annat val, enligt de själva. 

Kängan till världsledare: "Elda upp vår framtid för bolagens vinning."

Debattartikeln kommer i samband med FN:s stora klimatkonferens COP25 i Madrid, som skribenterna menar var en i raden av flera hypade klimatmöten där det rått mycket snack men ingen verkstad.

”Världsledare tillåter att fossilbolagen fortsätter borra efter olja och gas, och elda upp vår framtid för bolagens vinning." är ett exempel som trion tar upp på saker som de menar inte förändrats. 

Kopplingar mellan sociala orättvisor och klimatkrisen

Greta Thunberg
"Det är en kris som berör mänskliga rättigheter, rättvisa och politisk vilja." skriver Greta Thunberg och de två andra aktivisterna i debattartikeln. Foto: Armando Franca / AP

De trycker också på att klimatkrisen påverkar mänskligheten negativt på fler sätt än bara genom utsläppen. Därför menar de att det krävs krafttag som hjälper på flera plan:

”Klimatkrisen handlar inte bara om miljön. Det är en kris som berör mänskliga rättigheter, rättvisa och politisk vilja.".

"Koloniala, rasistiska och patriarkala system av förtryck har skapat och eldat på det. Vi behöver skrota alltihop. Politiska ledare kan inte längre smita från ansvar.” fortsätter de. 

 Ni har framtida generationers ögon på er"

Aktivisterna uppmanar alla som kan att ansluta sig till strejken.  

Och avslutar debattartikeln med ett direktmeddelande till världsledare: 

”Till alla ledare som är på väg till Madrid är vårt budskap enkelt: Ni har framtida generationers ögon på er. Agera därefter”.