Så sparar du kontantinsatsen till första lägenheten

- 09/12/2019, 15:22 -

Har du planer på att köpa en lägenhet men inte vet vart du ska börja? Börja med att spara till kontantinsatsen. Här är våra fem tips!

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på inför sin första bostad. Kontantinsatsen är en viktig del att tänka på som första steg.

Här kommer fem enkla tips till hur du sparar till kontantinsatsen!

1. Gå igenom din ekonomi

Det är bra att gå igenom sin ekonomi innan man börjar kolla efter bostad. Kolla vilka lägenheter du skulle ha råd med. Hur mycket du kommer att ha kvar efter att du har betalat till ränta, amortering och månadsavgift.

2. Börja med automatiskt överföring

Det kan vara svårt att hålla reda på sin ekonomi, därför är det bra om du har ett sparkonto vid sidan av. En liten summa varje månad som förs över automatiskt till det kontot är en bra början.

3. Stryk onödiga kostnader

Kolla igenom dina månadsutgifter och se om du har något som du kan minska på. Till exempel kan du ta med dig matlåda till jobbet eller avprenumerera vissa medlemskap som du egentligen inte behöver.

4. Medlåntagare

Innebär att det är två personer som står på lånet. Detta ökar möjligheterna till att du får en bostad. Dock tar medlåntagaren en risk, om du inte betalar så står den personen för betalningen. 

5. Privatlån

Om du inte har lyckats spara tillräckligt kan du låna delar av kontantinsatsen med privatlån. Dock innebär detta att din ränta kommer vara högre, du får inte låna höga summor samt kortare återbetalningstid.

Ett tips är att jämföra bankerna för privatlån eftersom att det kan skilja sig, försök hitta en som är så låg som möjligt!

Läs även:
17 enkla tips – så sparar du pengar varje dag