Här är oväntade brandrisken i hemmet – som de flesta missar

Under årets mörka månader är många noga med att släcka levande ljus och känna på spisplattan en extra gång. Men det finns en apparat som är del av de flesta hem som utgör en brandrisk – vilket många missar!


De allra flesta av oss har koll på att man aldrig ska lämna ett levande ljus obevakat. Och det är nog många som dubbelkollar en extra gång att plattan är av innan man släcker i köket. 

Och bland alla saker och apparater man har hemma är det nog få som tänker att köksfläkten kan utgöra någon större brandfara.

Men i en ny rapport från försäkringsbolaget If, varnar man för de oväntade farorna som något så banalt som ett smutsigt fläktfilter kan ha. 

Lättantändligt 

Faktum är att damm, matfett och otur kan vara det som är skillnaden mellan en lindrig eld på spisen, och en husbrand. 

Det är nämligen så att smutsen och fettet som samlas i fläktfiltret bildar en relativt lättantändliga röra. 

Och har man riktig otur så kan elden ta sig till andra delar av huset via fläktkanalen och på så sätt orsaka en stor brand.  

Så många svenskar glömmer att rengöra spisfläkten 

Enligt If:s undersökning visar det sig att 40 procent av svenskar inte rengör spisfläkten tillräckligt ofta. 

18 procent säger sig göra rent fläkten en gång per år, 16 procent svarar att de gör det mer sällan än en gång per år. 

Och 8 procent av de som svarade sade sig aldrig rengöra spisfläkten. 

Hur ofta ska man rengöra spisfläkten 

Men ok, hur ofta är det tänkt att man ska göra rent den då?

– Hur ofta köksfläkten ska rengöras beror på användning och hur ofta man lagar fet mat, men en gång per kvartal är en bra tumregel, och som minst en gång i halvåret, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If som tidigare har arbetat som brandman, i undersökningen. 

Och det är relativt enkelt att göra menar Larsson. 

– Diska filtret regelbundet i hett vatten med diskmedel. Det enklaste sättet att göra detta är att sätta filtret i diskmaskinen, säger han i undersökningen. 

Ett annat tillvägagångssätt är att helt enkelt fylla upp diskhon med varmt vatten och diskmedel och sedan låta det ligga där en timme. 

Borsta den sedan ordenligt med en diskborste och skölj rent.

Du kan också använda vanligt diskmedel i diskbänken och varmt vatten. Låt filtret ligga i diskvattnet i ungefär en timme. Borsta det sedan med en diskborste och skölj väl efteråt.

LÄS ÄVEN:

Så mångas hem beräknas brinna i vinter

/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!