Förslaget – betyg i årskurs 4.
Regeringen och samarbetspartierna vill inför betyg i årskurs 4. - Foto: Jessica Gow/TT,

Nya förslaget: Låt skolor sätta betyg i årskurs fyra

Nu föreslår regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att skolor ska ha möjlighet att sätta betyg i årskurs fyra.


Idag sätts betyg från årskurs 6.

Nu vill regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att skolor ska kunna ge betyg från årskurs 4.

Enligt förslaget ska det vara upp till rektorerna om skolan väljer att sätta betyg redan då.

Ska förenkla

Tanken är att betygen ska förenkla kommunikationen mellan elever, lärare och föräldrar.

– Det främsta syftet är att kunna tala om vad en elev har uppnått i förhållande till de kunskapsmål som finns i skolan, redan på lågstadiet, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson.

Han menar att det här skulle göra skolan mer rättssäker, tydlig och likvärdig.

– Det gör att elever och vårdnadshavare kan utkräva ansvar från skolan om den behöver sätta in mer åtgärder, säger han till DN.

Skolverkets utvärdering

Men Skolverket har tidigare kunnat se att tidigare betyg inte gett något resultat.

Utvärderingar från Skolverket har dessutom kunnat visa att endast knappt hälften av lärarna tycker att tidigare betyg har gjort situationen bättre.

Istället har systematiska uppföljningar av undervisningen pekats ut som en av de viktigaste åtgärderna för att höja elevernas resultat.

"Vi är bekymrade"

Lärarnas riksförbund är dock försiktigt positiva till att införa betyg redan i årskurs 4, men är kritisk till att det ska vara upp till varje rektor.

– Vi är bekymrade för likvärdigheten. Alla elever måste få samma chanser, och så blir det inte om elever på en skola får betyg, medan de som går på en grannskola kanske inte får det, säger ordföranden Åsa Fahlén till DN.

Läs mer: SD:s succé – lika stora som S: "Stefan Löfven är årets förlorare"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om förslaget?
Tack för din röst!