Svante Thunberg gästade BBC:s morgonshow "Daily" under måndagen.
Svante Thunberg gästade BBC:s morgonshow "Daily" under måndagen. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Czarek Sokolowski/TT

Svante Thunbergs rädsla: "Trodde det var en dålig idé"

Under måndagen ledde klimataktivisten Greta Thunberg BBC:s "Today". Det gjorde henne till den första svensken som fått agera programledare för morgonshowen. I programmet intervjuades Gretas pappa Svante, som berättade om sin oro för dottern.


Varje år under jul-och nyår brukar kända ansikten ta över programledarrollen för BBC:s "Today".

Under måndagen var det Greta Thunbergs tur, vilket gjorde henne till den första svensken någonsin att leda den brittiska morgonshowen.

Under programmet fick tittarna bland annat ta del av en Skype-intervju mellan Greta och författaren, zoologen och forskaren David Attenborough, som delar samma brinnande intresse för klimatfrågan.

"Du har väckt världen"

I intervjun visar Attenborough och Thunberg tacksamhet gentemot varandra, och forskaren diskuterar 16-åringens enorma framsteg. 

– Du har uppnått saker som många av oss har jobbat med i 20 år, men misslyckats med. Du har väckt världen. Jag är väldigt tacksam, det är vi alla, säger Attenborough.

Greta svarar med att hon också är tacksam för hans arbete och att han har vigt sitt liv till att forska kring ämnet.

Ville inte stödja dottern

I programmet träffar BBC dessutom Gretas pappa, Svante Thunberg.

Han berättar om familjens första reaktioner till sin dotters val att strejka för klimatet:

– När hon bestämde sig för att göra det här, så sade vi väldigt tydligt att vi inte kommer att stödja det. Vi trodde att det var en dålig idé att utsätta sig för allt hat på sociala medier. Bara tanken av att ens egen dotter skulle stå i framkanten av en sådan stor fråga, säger Svante till BBC.

Han förklarar vidare att det aldrig var han eller Gretas mamma Malena Ernman som pressade Greta till något:

– Nej, vi sade snarare att "om du ska göra detta, så kommer du att få göra det ensam. Du behöver vara väldigt förberedd och ha svar på alla frågor".

Förberedde sig genom faktablad

Svante berättar att Greta började förbereda sig genom att göra faktablad, där hon skrev ner svar på olika frågor och lade till källorna för varje punkt.

– Sedan när en journalist kom så kunde hon svara på varje fråga, vilket var överraskande för vid den tiden pratade hon inte med någon förutom med mig, min fru, hennes syster och en lärare.

Åt inte på tre månader

Det var en tuff tid innan Greta blev namnet på allas läppar.

Svante Thunberg berättar att hon föll i en djup depression året innan och därmed slutade äta och prata och gick inte till skolan, utan stannade hemma i ungefär ett år.

– Hon åt inte på tre månader, vilket är den ultimata mardrömmen för en förälder, säger han i intervjun.

Mår bra idag

Efter att Greta börjat klimatstrejka, så har hon blivit allt gladare. Hennes pappa berättar att hon idag skrattar, dansar omkring och är i på en bra plats i livet. Hon låter inte hatet ta över, utan hanterar det väldigt bra.

– Hon sade i början att hon visste att hon skulle få massvis med hat, men att hon ville göra det ändå. Jag tror uppriktigt sagt att hon är överraskad att hon blivit så väl bemött, så det har gjort henne väldigt glad, avslutar Svante i intervjun med BBC.

/
bbc
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.