SVT-profil lämnar Twitter – kallade Thunberg för "vänsterpopulist"

- 05/01/2020, 16:14

SVT:s utrikeskorrespondent Erica Bjerström får nu massiv kritik efter uttalanden som hon gjort om Greta Thunberg. Miljöjournalisten har bland annat sagt att 17-åringens kamp har fått en prägel av vänsterpopulism.

Efter att Greta Thunberg hållit ett tal på klimatkonferensen COP 25 i Madrid menade SVT:s utrikeskorrespondent Erica Bjerström att aktivistens miljökamp fått en prägel av vänsterpopulism. 

"Låter som en vänsterpopulist"

"Greta talar om folket mot de styrande. Hon låter alltmer som en vänsterpopulist", skrev Bjerström på Twitter.

Miljöjournalisten skrev också en analys av talet på SVT:s hemsida. 

Hon hänvisar bland annat att till en debattartikel där Thunberg skrivit att "klimatkrisen skall skyllas på koloniala, rasistiska och patriarkala krafter".

Kritiken

Efter att ha gjort liknelsen med vänsterpopulism så reagerade många starkt.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på tidningen Dagens ETC var en av dem.

"Public service ger högerpopulister tolkningsföreträde att avgöra vilka som är vänsterpopulister. Häpnadsväckande. Illavarslande", skrev han bland annat.

Tonläget var ännu hårdare på sociala medier – och det späddes på ytterligare när Bjerström i Rapports Årskrönika kopplade samman Thunbergs retorik med vänsterpopulism

Lämnar Twitter

Bjerström har nu valt att lämna Twitter efter att trycket mot henne blivit för stort.

"På SVT gör vi en granskande analys av en av världens mäktigaste opinionsbildare, Greta Thunberg, av hennes retoriska förflyttning. På Twitter anklagas jag, efter 37 år som folkbildande miljöjournalist, vara nazist, klimatförnekare, köpt av oljebolagen. Ovärdigt. Hej då Twitter", skriver hon.

Klimataktivistens svar

Thunberg svarade Bjerström i samband med analysen av talet i Madrid.

17-åringen menade då att hon "aldrig stöttat något politiskt parti, någon politiker eller ideologi" i ett uttalande på Twitter.

Läs mer: Därför bytte Greta Thunberg namn till "Sharon" på Twitter