Söndag 9 Maj
Stockholm

Här är flygolyckorna som skakat världen

Flygolyckorna som skakat världen.
Här är några av flygolyckorna som skakat världen. Foto: Hasan Shirvani AP/TT, AP/TT

Flygolyckor är väldigt sällsynta, men kan inträffa av många olika anledningar. Här är några av de allvarligaste olyckorna genom tiderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att flyga anses som något av de säkraste transportmedlen som finns och olyckor sker sällan. När de gör det däremot är dödligheten oftast väldigt hög och tragiken ett faktum.

En flygplansolycka kan bero på flera olika faktorer, det kan vara till exempel ett mekaniskt haveri, den mänskliga faktorn eller något annat som spelar in. Här har vi listat några av de värsta olyckorna genom tiderna.

Flygplansolyckor är sällsynta, men väldigt dödliga. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

Teneriffa 1977

Den värsta flygolyckan i historien inträffade 27 mars 1977 på Teneriffa, där 583 människor miste sitt liv och endast 61 överlevde, enligt den officiella rapporten.

Olyckan inträffade då två Boeing 747-plan, ett från holländska KLM och ett från amerikanska Pan Am, under dåliga väderförhållanden kolliderade med varandra på landningsbanan.

(Wikimedia Commons)

Flygplanskraschen i Atlanten 2009

Den 1 juni 2009 miste 228 personer, varav tre svenskar, livet när Air France AF447 störtade i Atlanten. 

Piloterna ska ha tappat kontroll över planet, som var på väg mellan Rio de Janeiro och Paris, efter att ha vidtagit fel åtgärder.

Det tog nästan två år in majoriteten av vraket hade lokaliserats.

En del av vraket från Air France bärgas (AP Photo/Eraldo Peres)

Tokyo 1985

En Boeing 747 från Japan Airlines störtade den 12 augusti 1985 ned i ett bergsområde i Japan. 520 personer omkom och endast fyra passagerare överlevde, enligt den officiella rapporten.

Olyckan ska ha berott på att tryckkabinen ska ha punkterats vilket ledde till ett övertryck slet loss stjärtfenan samtidigt som rören i hydrauliksystemet gick sönder.

Det som föranledde detta ska ha varit en felaktigt utförd reperation sju år tidigare.

Japansk räddningstjänst söker igenom vraket efter överlevande (AP Photo/Katsumi Kasahara)

Försvunna MH370 2014

Malaysia Airlines MH 370 försvann den 8 mars 2014 och är ett av de största mysterierna i modern tid. Ombord fanns 240 personer som ännu inte har hittats.

Planet var på väg mot Peking men försvann kort efter att ha lyft från flygplatsen på Kuala Lumpur. Redan 38 minuter in i flygningen ska planets kommunikationsutrustning upphört att fungera.

Planet fortsatte flyga i sju timmar innan det försvann från radarn över Indiska oceanen.

Minnesplats där man kan skriva ner sina böner på Kuala Lumpurs flygplats. (AP Photo/Wong Maye-E)

Nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17 2014

Malaysia Airlines MH17 var på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur när det sköts ned över Ukraina den 17 juli 2014. Flygplanet var av modellen Boeing 777 och hade 298 personer ombord – varav samtliga omkom.

Ryssland har pekats ut av både Nederländerna och Australien för att ha varit ansvariga för självaste nedskjutningen. Något som Rysslands president Vladimir Putin dementerat.


(AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Mer om flygolyckor: Här är vad piloter säger – när de vet att planet kommer att krascha

Kommentera
Kopiera länk
Dela