Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

vet du om ditt husdjur smittats av coronaviruset

- 02/02/2020, 16:46

Det råder delade meningar bland experter om det nya coronaviruset kan drabba husdjur eller inte. Men det finns vissa symptom som är viktiga att hålla koll på.

Coronaviruset sprider sig över hela världen och tidigare i veckan bekräftades det första fallet i Sverige. Något du kan läsa mer om här.

Lungviruset bröt ut på en djur- och livsmedelsmarknad i Wuhan i Kina. Viruset tros ha smittat från djur till människa.

Men kan våra husdjur också drabbas? Det råder det fortfarande delade meningar om.

"Öka tillsynen av djur"

En av Kinas ledande experter på smittsamma sjukdomar, professor Li Lanquan vid kinesiska hälsovårdsmyndigheten, är en av dem som varnat för att hundar och katter också kan smittas av coronaviruset, enligt Daily Mail.

I statlig tv har hon uppmanat hundägare att "öka tillsynen av sina djur" och sagt att djuren också ska sättas i karantän om de kommer i kontakt med viruset.

Parallelt med att oron för smittan har ökat så har försäljningen av masker för hundar också eskalerat på sina håll. 

En försäljare i Peking uppger att han sålt tio gånger så många nu än tidigare

Även företaget k9 Mask, i Texas i USA, som är specialiserade på nosformade masker, har ökat sin försäljning lavinartat. Närmare bestämt med 300 procent under den senaste veckan, skriver Fox News.

WHO: "Finns inga bevis"

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, finns det dock inte några bevis i nuläget för att hundar och katter också kan smittas av det nya coronaviruset.

Men på WHO:s hemsida uppmanas djurägare att tvätta händerna noggrant efter kontakt med djur.

"Det skyddar dig mot olika vanliga bakterier som E.coli och salmonella, som kan smitta mellan djur och människor", står det.

En förkylning eller vinterkräksjuka kan inte överföras från människa till djur, men särskilda smittor som exempelvis tuberkulos kan föras över.

Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige, SVA, följer händelseutvecklingen med coronaviruset. Men de hänvisar i nuläget till Folkhälsomyndigheten, som i sin tur följer WHO.

Coronavirus bland djur finns redan i Sverige

Det finns dock flera typer av coronavirus som drabbar djur och ett flertal förekommer redan i Sverige.

Nyligen så drabbades exempelvis fem hästar i Dalsland av ekvint coronavirus, en ny variant av smittan som sprids mellan hästar på vintern.

Coronaviruset som drabbar hundar, CCV, smittar främst via avföring och orsakar oregelbundna utbrott av tarminfektion hos djuret

Vanliga symptom är kräkningar och diarré.

Men de här virusen ska inte förväxlas med det nya coronaviruset i Kina.

SVA skriver på sin hemsida att de coronavirus som vi känner till i Sverige "vanligtvis inte smittar till människor".

Läs mer: Förklaringen: Därför kallas sjukdomen coronaviruset