Måndag 27 Sep
Stockholm

Magdalena Anderssons attack mot Liberalerna: "Tönterier"

Finansminister Magdalena Anderssons attack mot L.
Magdalena Anderssons attack mot L. Foto: Anders Wiklund/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Socialdemokraterna har fortfarande inte enats om någon bred skattereform ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Finansminister Magdalena Andersson säger nu att hon inte vill "höra några tönterier" från L.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att få till en bred skattereform var en av Socialdemokraternas viktigaste punkter när Januariavtalet slöts mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ifjol.

Reformen skulle genomföras under mandatperioden med målsättningen att "utjämna dagens växande ekonomiska klyftor" och "långsiktigt trygga välfärden".

Misstankar om utebliven skattereform

Men ett år senare verkar inte partierna ha kommit särskilt långt i förhandlingarna, och nu har misstankar väckts om att det inte kommer bli någon reform överhuvudtaget, skriver Expressen.

– Jag är rädd för att det här drar ut på tiden så pass mycket att man inte kommer hinna utreda det och därför inte heller hinna få delar av den på plats. Och i den meningen kommer januariavtalet i så fall vara brutet, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Expressen.

Senast i höst

Han menar också att skattereformen var avgörande för att få bland annat SSU och LO att acceptera Januariavtalet. 

Botström menar att finansminister Magdalena Andersson (S) nu har till i höst på sig att komma överens med C och L – för att kunna genomföra reformen under mandatperioden.

"Svåraste arbetsuppgiften någonsin"

Finansministern säger till Expressen att hon förstår SSU:s "ivrighet" men att hon inte kan lova att skattereformen kommer på plats innan nästa val.

– Det här är nog den svåraste arbetsuppgiften jag någonsin fått på mitt bord, säger Andersson.

"Tönterier"

S-ministern får avslutningsvis frågan om hur hon tänker kring att L bestämt sagt nej till höjda skatter för människor med höga inkomster. 

– Det får Liberalerna svara på eftersom de också skrivit under på att reformen ska minska de växande klyftorna. Och jag vill inte höra några tönterier om att det handlar om sänkt skatt på jobb och företagande. För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem, svarar Andersson.

Läs mer: SD:s hårda motattack: "Sjöstedt är hycklarnas stora ledare"

Kommentera
Kopiera länk
Dela