Tisdag 7 Dec
Stockholm

Matjättarna tar inte bort lösviktsgodis – trots smittorisken

Nu berättar matjättarna vad de tänker göra för att förebygga smittospridning.
Nu berättar matjättarna vad de tänker göra för att förebygga smittospridning. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT, Tomas Oneborg / TT

Nu berättar matjättarna Coop och Ica om beslutet att inte ta bort lösviktsgodiset. Trots att det kan vara en smittospridare av coronaviruset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare har Nyheter24 rapporterat att Coop i Danmark stoppar allt lösviktsgodis. Anledningen är att det riskerar att sprida coronavirus. 

Stormarknaden bestämde att på obestämd tid ta bort allt lösviktsgodis, allt det kan du läsa om här

SVERIGE HAR KVAR GODISET

I Sverige har matjättarna Coop och Ica beslutat att inte ta bort lösviktsgodiset.

Nyheter24 har pratat med Tarik Belqaid som är pressekreterare för Coop i Sverige. 


"VI FÖLJER MYNDIGHETERS RIKTNINGAR OCH REGLER"

När Nyheter24 frågar hur Coop ser på att eventuellt ta bort smittokällor som lösviktsgodis, salladsbufféer eller bake off-avdelningar svarar Tarik Belqaid att Coop inte har några planer på att ta bort godiset.

– Vi har inte fått de instruktionerna eller den informationen, att det är ett drag vi behöver göra. Vi följer myndigheters riktningar och regler. I det här fallet har vi inte fått de instruktionerna att agera på det sättet. 

TAR BORT SMAKPROVER

Inte heller ICA kommer agera eller ta bort lösviktsgodiset. Joakim Bohman är chef butik- och försäljning på ICA. 

Han säger att Ica har bestämt att inte ha obevakade smakprover ute i butiker, men lösviktsgodiset kommer fortfarande att vara kvar.

– ICA håller tillsammans med branschen tittar nu på gemensamma riktlinjer för hur vi ska undvika smittspridning i dagligvaruhandeln. För att säkra en god hygien har vi beslutat om att inte längre ha smakprover ute i butik utan att personal finns med och vi är också extra noga med handhygien, säger Joakim Bohman, chef butik- och försäljning på ICA Sverige. 

LÄS MER: Coop i Danmark tar bort allt lösviktsgodis – kan sprida coronavirus

LÄS MER: Experten tipsar: Så överlever din relation corona-karantän

Kommentera
Kopiera länk
Dela