Katter kan smittas av coronaviruset.
En ny studie visar att katter kan smittas av coronaviruset. - Foto: Foto: Shutterstock (Montage)

Ny forskning visar: Katter kan smittas av coronaviruset

En ny studie visar att katter och illrar kan smittas av coronoviruset. Hundar verkar däremot inte vara lika mottagliga för viruset.


Enligt en ny studie kan illrar och katter smittas av coronaviruset. Studien visar samtidigt att hundar, kycklingar, grisar och ankor löper väldigt liten risk att smittas. 

Syftet med studien, som publicerades i tidskriften Science, var att identifiera vilka djur som är mottagliga för viruset för att på så sätt kunna testa vaccin. 

– En av anledningarna till att just katter och illrar är mottagliga för det nya cornaviruset är sannolikt att de har cellreceptorer som liknar de receptorer som människor har och som viruset använder sig av för att infektera celler i luftvägarna, säger Karl Ståhl, statsepizootolog, på Statens veterinärmedicinska anstalt, i en intervju med Aftonbladet. 

Han fortsätter: 

– Man vet sedan tidigare att katter och illrar är känsliga för vissa luftvägsinfektioner som drabbar människor. 

Du kan smitta din katt – inga bevis för att din katt kan smitta dig

Det finns enstaka rapporter som tyder på att viruset kan smitta från människa till katt och hund. Men det finns i nuläget inget som tyder på att den smittar från katt till människa, så du kan fortsätta gosa med din kisse. 

–  Studien tyder på att katter under vissa omständigheter kan överföra smitta till andra katter. Det finns däremot inga rapporter om att katter eller andra husdjur överfört smitta till människa, säger Karl Ståhl till Aftonbladet

Han påpekar även att det idag finns över en miljon rapporterade fall av människor med covid-19, medan det bara finns ett handfull rapporter om djur som blivit smittade. 

Så du behöver inte oroa ihjäl dig över att råka smitta din katt. 

Däremot så är det bra att följa myndigheternas hygienråd, även hemma, för att vara på den säkra sidan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!