Coronatider perfekt för havssköldpaddor – kan lägga ägg i lugn och ro
Coronatider perfekt för havssköldpaddor – kan lägga ägg i lugn och ro - Foto: Foto: Shutterstock

Coronatider perfekt för havssköldpaddor – kan lägga ägg i lugn och ro

Alla sju arter av havssköldpaddor är i dagsläget utrotningshotade. Men att människor håller sig isolerade kan nu vara till sköldpaddornas stora fördel.


På grund av den rådande coronatiden har miljontals människor tvingas att stanna inne för att hindra spridningen av coronaviruset.

Detta har resulterat i folktomma och lugna ständer och har gett havssköldpaddor de bästa förutsättningarna för att häcka i lugn och ro.

DET BLIR ETT BRA ÅR FÖR HAVSSKÖLDPADDOR

Sara Hirsch är forskningschef vid ett marininstitut i Florida. Hon säger att det kommer bli ett bra år för havssköldpaddor.

Nu när det äntligen är helt tomt på ständerna och inga människor eller hundar som stör, behöver man inte oroa sig för att äggen ska bli förstörda eller skadade.

En bebissköldpadda på väg till havet för att påbörja sitt liv. Foto: Shutterstock.

– Vi är spända för att få se våra sköldpaddor fortplanta sig i denna miljö. Våran värld har förändrats, men dessa sköldpaddor har gjort detta i miljontals år och det är bara lugnande och ger oss hopp att resten av djurlivet fortsätter som vanligt mitt i krisen, säger Sara Hirsch till WPEC12.

TUSENTALS SKÖLDPADDOR SAMLAS FÖR ATT PARA SIG

David Godfrey är verkställande direktör för Sea Turtle Conservancy i Florida. 

Godfrey säger att tusentals sköldpaddor just nu har samlats för att häcka nära stränder i Florida och på andra stränder runt om i sydöstra USA.

Allt detta säger han beror på "alla positiva effekter som vi ser relaterat till människors förändrade sätt att leva".

ALLA SJU ARTER AV HAVSSKÖLDPADDOR UTROTNINGSHOTADE

I dagsläget är alla sju arter av havssköldpaddor utrotningshotade, enligt CBSNEWS.

Men nu när människor stannar inne och inte åker lika mycket båt så är det en mindre risk att sköldpaddorna fastnar i båtmotorer och containerfartyg, menar Godfrey.

LÄS MER: Mandelmanns tvingas stänga gården i sommar: "Vi är ganska trötta faktiskt"

LÄS MER: Adam Alsings sista ord om corona: "Alla kommer få corona så småningom"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.