Enligt en ny amerikansk forskarrapport kommer coronakrisen att pågå i två år. Anledningen är att viruset är svårare att kontrollera än en vanlig influensa.
Enligt en ny amerikansk forskarrapport kommer coronakrisen att pågå i två år. Anledningen är att viruset är svårare att kontrollera än en vanlig influensa. - Foto: Anders Wiklund/TT, Mikael Fritzon/TT

Amerikanska rapporten: Coronakrisen förväntas pågå i två år

Enligt en ny amerikansk forskarrapport kommer coronakrisen att pågå i upp till två år. Anledningen är att viruset är svårare att kontrollera än en vanlig influensa.


Nu står det klart att coronapandemin kommer att pågå i upp till två år. Det menar en expertgrupp i en ny rapport, skriver Bloomberg.

Forskarna inleder genom att säga ”Baserat på de senaste influensapandemierna kommer detta utbrott troligen att pågå mellan 18 och 24 månader”. 

Att pandemin förväntas pågå så länge beror bland annat på att viruset har en förmåga att sprida sig mellan människor som inte verkar sjuka.

SVÅRARE ATT KONTROLLERA ÄN EN VANLIG INFLUENSA

Coronaviruset är därför svårare att kontrollera än exempelvis en vanlig influensa.

Andra faktorer som gör att forskarna tror att pandemin kommer pågå under två år är exempelvis att viruset har längre inkubationstid, en mer asymtomatisk spridning och att smittspridningen har fortsatt öka människor emellan. 

Den sista anledningen är att människor kan vara som mest smittsamma innan symptom har uppvisats.

En amerikansk forskarrapporten menar att coronakrisen förväntas pågå i två år. Foto: Mattias Schrader / TT

VIRUSET KOMMER KOMMA I VÅGOR

Forskarna tror inte att smittospridningen kommer att ligga jämnt fördelat under dessa två år. Utan virusets framfart förväntas snarare att komma i vågor.

De menar att läget inte förväntas vara under kontroll förrän när två tredjedelar av jordens befolkning är immuna.

"FÖRBERED ER PÅ VÄRSTA TÄNKBARA"

Forskarna vill att alla länder ska förbereda sig på "värsta tänkbara" när andra coronavågen i höst eller vinter 2020 förväntas komma.

”Budskapet från regeringsföreträdare bör vara att den här pandemin inte är över snart och att människor måste vara beredda på att detta kommer att blossa upp igen under de kommande två åren”, skriver forskarna i slutet av rapporten.

LÄS MER: Kommer vi någonsin träffa aliens? Här är forskarnas svar

LÄS MER: V-ledarens krav: Ge extra semester i sommar till corona-vårdpersonal

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!