Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommer vi någonsin träffa aliens? Här är forskarnas svar

- 30/04/2020, 18:20

En schweizisk studie från 2018 ger svar på frågan om vi någonsin kommer att möta utomjordingar.

Två frågor som gäckat mänskligheten sedan urminnes tider är dels om utomjordingar existerar, och om vi i sådana fall någonsin kommer att stöta på någon.

Enligt Storbritanniens första astronaut finns det inget tvivel huruvida de finns på riktigt eller inte.

Då återstår frågan om vi någonsin kommer träffa aliens.

En fråga som aktualiserats ytterligare sedan Pentagon släppte en omtalad "Ufo"-video tidigare i veckan.

Men enligt en studie från 2018 genomförd av schweiziska forskare är svaret nej.

KOMMER VARA DÖDA NÄR VI UPPTÄCKER DEM

Forskarna menar att även om vi skulle finna en signal från en avancerad utomjordisk civilisation, kommer utomjordingarna som sänt den vara döda när vi hör den, skriver The Independent.

Studien har undersökt hur länge dessa civilisationer kan tänkas överleva, och hur långt ifrån jorden de troligtvis är.

Aliens, snart i en stad nära dig? (Laura Rauch/TT)

Det tros finnas mellan 20 och 40 miljarder världar i samma storlek som jorden i vintergatan med beboliga förhållanden. Hur många av dessa som det finns liv på vet vi däremot inte. 

Det är civilisationernas korta livsspann som gör dem svåra att upptäcka. Astronomen Frank Drake uppskattade att dess livstid varierar mellan 106 till 12 100 år eller mer.

FINNS FORTFARANDE HOPP

Människor har endast täckt 0,001 procent av vintergatan under de senaste 80 åren, när det kommer till att snappa upp signaler från andra livsformer.

Det är därför osannolikt att en civilisation yngre än 100 000 år fortfarande kommer existera när vi väl upptäcker en signal från dem.

Däremot finns det potentiellt beboliga planeter inom 80 ljusår från jorden, som är nära nog att kunna motta signaler från oss, så hoppet om att finna utomjordligt liv är inte helt släckt än.

Läs mer om rymden: Nya upptäcken om svart hål nära jorden: "Håller på att bli rastlöst"