Tegnell om Pompeos uttalande.
Tegnell om Trumpregeringens uttalande. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Evan Vucci/TT

Tegnells tuffa svar – till Trumpregeringen: "Rykten och myter"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har sagt att coronaviruset är skapat av människan och att det kommer från ett labb i Kina. Nu kommenterar Anders Tegnell utspelet.


Ett uttalande från USA:s utrikesminister Mike Pompeo i programmet "This week" har spridits över hela världen.

– Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb, sa Pompeo.

Världshälsoorganisationen, WHO, har hela tiden hävdat att viruset kommer från djurriket, något som Pompeo alltså inte håller med om.

– De främsta experterna tycks hittills tro att det (viruset) var skapat av människan. Jag har ingen anledning att misstro detta i dagsläget, sa han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade uttalandet under onsdagen – och han ställer sig bakom WHO:s uppfattning.

Han säger att det är "mycket otroligt" att viruset skapats av människor och att han "inte sett några som helst bevis som pekar åt det hållet".

– Det surrar väldigt mycket myter och rykten om den här sjukdomen hela tiden, säger Tegnell till Aftonbladet.

I en intervju med TT har Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, sagt att uttalandet kan vara en inrikespolitisk strategi inför den amerikanska rörelsen.

Hallenberg menar att Trumpadministrationen "funderar allvarligt på att göra Kina till den stora fienden" inför det kommande valet.

Läs mer: Tegnell om superhyllningarna: "En absurd värld"

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!