Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför trivs coronaviruset bra i Sverige

- 13/05/2020, 18:06

En rapport har tagits fram som pekar på att klimatet har en övervägande betydelse för hur coronaviruset sprids. Rapporten visar att grader mellan -4 och +15 är ultimat för viruset att spridas snabbt mellan människor.

Indien har en extremt tät befolkning. Trots det har de ungefär 1000 färre dödsfall än i Sverige, som ligger på cirka 3 500 dödsfall.

Det kan låta märkvärdigt, men anledningen har faktiskt att göra med klimatet.

Spanien, Portugal och Finland har tillsammans tagit fram en rapport där de forskat kring hur ett varmt klimat har en avgörande roll för spridningen av coronaviruset covid-19.

Sverige perfekt klimat

Olyckligtvis pekar resultaten på att Sverige besitter det perfekta klimatet för viruset att trivas som bäst. Runt graderna -4 till +15 grader är det enklast för viruset att spridas och få fäste bland människor.

– Det finns alltid frågor om hur mycket respektive lands åtgärder spelar in, men det norra halvklotet verkar generellt vara värre drabbat än det södra halvklotet, förklarar virusforskaren vid Umeå universitet Niklas Arnberg för Svenska Dagbladet.

På grund av att coronaviruset är inneslutet i en kapsel av fett och kolhydrater, försvårar värme och hög luftfuktighet för viruset att färdas i luften. 

Torr luft påverkar

Jan Albert är professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet. Han förklarar vidare för Svenska Dagbladet att det är vanligare i norra delar av världen att värma luften inomhus.

– Det skapar torr luft och kan också påverka smittspridningen.