Det kommer en kommission innan sommaren, meddelar Stefan Löfven.
Det kommer en kommission innan sommaren, meddelar Stefan Löfven. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Johan Nilsson/TT

Beslutet: Kommission ska utreda hanteringen av corona

Stefan Löfven har nu meddelat att det kommer att tillsättas en kommission för att utreda hanteringen av coronakrisen inom kort.


Björn Olsen, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, har tidigare sagt att Sverige behöver ta fram en politiskt oberoende kommission för att utreda landets hantering av coronakrisen.

Och nu verkar det som att det blir verklighet.

Kommer en coronakommission

Stefan Löfven har nämligen meddelat att en coronakommission kommer att tillsättas, men inte under närmsta tiden.

Anledningen till att regeringen inte vill stressa fram en kommission, är enligt statsministern på grund av att arbetet som pågår för tillfället inte ska störas.

Beslutet gällande coronakommissionen kommer innan sommaren, och Löfven menar att de just nu arbetar för att få fram förutsättningarna för det.

"En mängd olika perspektiv"

Han säger även att det finns flera olika perspektiv att utgå ifrån. Men att det i stora hela kommer se till helheten:

– Men vi vill ha en diskussion och dialog med de andra partierna. Vi vill ha en bred delaktighet i att utforma direktiven till den här. Det är uppenbart att den måste titta på den nationella nivån, hur har det fungerat mellan myndigheter och regering, mellan regering och riksdag och också på regional och kommunal nivå. Det finns en mängd olika perspektiv. Och jag tycker också man ska titta lite utanför landets gränser.

"Fundera på hur vi gör annorlunda"

Gällande eventuella resultat, så som att kommissionen kommer fram till att regeringen inte gjort sitt jobb, menar Löfven att frågan är spekulativ och att det är bättre att vänta och se.

– Men jag tycker att det är viktigt att vi lär oss vad som fungerat och vad som inte har fungerat i vårt samhälle. Vi lär hitta både och. Det som inte har fungerat måste vi fundera på hur vi gör annorlunda, ska vi organisera om, är det resursfrågor eller vad är det som måste göras. Det viktigaste är att komma fram till hur det blir bättre, säger han till Aftonbladet.

Riksdagspartierna samarbetar

När det kommer till spekulationer, tror statsministern att en viktig fråga som kommer höjas av kommissionen är den om äldrevården, då många avlidit i covid-19.

Samtliga riksdagspartier kommer samarbeta för att komma fram till vilka direktiv man  bör ta och hur sammansättningen av kommissionen blir, rapporterar Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.