Så många kvinnor hade röstat på Socialdemokraterna om det var riksdagsval idag.
Så många kvinnor hade röstat på Socialdemokraterna om det var riksdagsval idag. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Jessica Gow/TT, Shutterstock

Otroliga siffran: 4 av 10 kvinnor stödjer Socialdemokraterna

Scb presenterade nyligen sin partisympatiundersökning för maj 2020 – och resultaten är slående. Hela 40 procent av landets kvinnor skulle, om det var val idag, rösta på Socialdemokraterna.


Statistikmyndigheten håller full koll på vad ett riksdagsval hade resulterat i om det var idag.

De släppte nyligen sina siffror för partisympatiundersökningen, som visar just detta. Där ingår även förändringar i statistiken jämfört med tidigare  val och undersökningar.

Socialdemokraterna i toppen

I frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?" fick Socialdemokraterna en stor majoritet – hela 33,7 procent av den svenska befolkningen svarade att de skulle ge sin röst till det röda blocket.

Det är en ökning med 8,7 procent sedan november 2019.

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Skiljer sig i regioner

Ser vi till regioner kommer 42,7 procent av rösterna från mellersta och övre Norrland. Där ingår Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Lägst procentandel, 30,3 procent, står östra Mellansverige för – Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län. 

Nästan 40 procent

Men en sak som verkligen sticker ut i undersökningen är andelen kvinnor som skulle rösta på Socialdemokraterna om riksdagsvalet var idag.

Hela 38,8 procent av den kvinnliga befolkningen skulle nämligen lägga sin röst på Socialdemokraterna – i jämförelse med 28,6 procent av männen, enligt Scb.

Detta skiljer sig i jämförelse med undersökningen som gjordes november 2019, då resultaten visade att stödet till partiet bland kvinnor hade minskat.

Däremot stämmer det fortfarande att det är fler kvinnor än män som röstar på Socialdemokraterna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du rösta i riksdagsval?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.