Coronavirusets framfart fortsätter världen över.
Coronavirusets framfart fortsätter världen över. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Shutterstock

Dystra beskedet: Corona ökar successivt världen över

"Vi har en successiv ökning av antalet fall i världen". Det meddelade statsepidemiologen Anders Tegnell under måndagens pressträff, med anledning av coronaviruset.


Varje dag uppdateras det kring nya dödsfall i Sverige, vilket kanske inte ger särskilt mycket hopp.

Under måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att 45 133 personer bekräftas vara smittade av covid-19, samt 4 694 bekräftade dödsfall.

Medelvärdet 40 per dag

Det råder delade meningar kring det faktum att medelvärdet kring antalet döda ligger runt 40 per dag.

Anders Tegnell menar att det är en alldeles för hög siffra, men att det samtidigt är bra att det sjunker.

– Men det talar för att vi har en annan typ av epidemi i Sverige just nu än vad vi har haft en tid, förklarar statsepidemiologen.

"Stannat av"

Det är inte bara i Sverige som siffrorna ökar. Runt om i världen bekräftas 402 000 personer ha dött i corona, varpå 169 000 är i Europa. 7 miljoner människor världen över antas vara smittade.

– Tyvärr fortsätter det åt samma håll. Vi har en successiv ökning av antalet fall i världen. Däremot har det länge sett väldigt positivt ut inom EU. Men den nedgången som vi har haft under ganska många veckor verkat ha stannat av på en ny nivå, fortsätter Tegnell.

Negativ utveckling världen över

Den del av världen som står för den största smittspridningen är Sydamerika. Även USA:s siffror ökar också mer och mer, rapporterar Aftonbladet.

– Sedan har vi kanske det stora orosmolnet Indien, som hela tiden ökar. Och Sydafrika. Två länder med väldigt stora befolkningar där man tyvärr ser en väldigt negativ utveckling, sade Tegnell under pressträffen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!