Söndag 5 Dec
Stockholm

Donald Trump stoppar sjukvård för transpersoner

Trump drar tillbaka regleringen som ska skydda transpersoner.
Trump drar tillbaka regleringen som ska skydda transpersoner. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Pablo Martinez Monsivais/TT

Donald Trump och hans administration kommer i augusti att byta ut regeln som inskaffades under Obamas tid – ​nämligen den som gör det förbjudet att diskriminera och neka transpersoner vård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Just nu händer det en hel del saker i USA – allt från coronavirusets framfart till demonstrationer som följde efter polismordet på George Floyd.

Drar tillbaka reglering

Nu har Donald Trumps administration dragit tillbaka en reglering som inskaffades under Barack Obamas tid som president, nämligen den som gör det olagligt för vårdgivare och försäkringar som ingår i "Affordable Care Act" att diskriminera transpersoner.

Den gamla regeln uttryckte att "ens inre känsla av kön, som kan vara manlig, kvinnlig, varken eller eller en kombination av manlig och kvinnlig", har nu av Trumps administration bytts ut till "manlig eller kvinnlig och som bestäms av biologi".

Kan nekas vård

Regeln träder i kraft i mitten av augusti, och kommer att skapa stora problem för transpersoner.

De kan bland annat nekas behandling för äggstockscancer, eller inte få en hysterektomi, alltså att operera bort livmodern, täckt utav försäkringsbolaget. Kostnaderna för en hysterktomi kan även riskeras skjuta i höjden om det visar sig att proceduren är i relation till ett könsbyte, skriver Mashable.

En fjärdedel av landets transpersoner har uppgett i en studie att de undviker att söka vård i rädsla för att bli diskriminerade på grund av deras identitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela