Söndag 5 Dec
Stockholm

Trumps reglering som nekar vård för transpersoner avvisas

Trumps nya regel nekas av Högsta domstolen.
Trumps nya regel nekas av Högsta domstolen. Foto: J. Scott Applewhite/TT, Alex Brandon/TT, Shutterstock

Regeln som nekar transpersoner vård i USA var planerad att träda i kraft i augusti, enligt Trumps administrations order. Nu har Högsta domstolen kommit till slutsatsen att regleringen är diskriminerande och därmed bryter mot landets lagar federala lagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen skrev Nyheter24 om den reglering som USA:s president Donald Trump och hans administration planerade att dra tillbaka i augusti – nämligen den som gör det olagligt för vårdgivare och försäkringar som ingår i "Affordable Care Act" att diskriminera transpersoner och andra inom LGBTQ-samhället.

Den nya regeln var tänkt att träda i kraft redan i augusti – men har de senaste dagarna mött stark kritik från landets invånare.

Bryter mot landets medborgerliga lagar

Nu har Högsta domstolen i USA tagit det slutliga beslutet att arbetsgivare som avskedar personal som ingår i LGBTQ+ bryter mot landets medborgerliga lagar. De menar att sexuell läggning och könsidentitet bör ingå i den federala lag som förbjuder diskriminering av kön.

Domare i fallet var Judge Neil Gorsuch, som enligt BBC skrev att:

"En arbetsgivare som avskedar en person för att vara homosexuell eller transsexuell, avskedar personen för egenskaper eller handlingar som den inte skulle ha ifrågasatt hos medlemmar av ett annat kön."

Kommentera
Kopiera länk
Dela