Söndag 5 Dec
Stockholm

Forskning: Danmark spred corona vidare till Sverige

Danskarna kan ha fört över smittan till Sverige, visar ny forskning.
Danskarna kan ha fört över smittan till Sverige, visar ny forskning. Foto: Shutterstock, Google Maps, Emojipedia

En ny studie som har tagits fram av forskare vid Köpenhamn universitet visar på att covid-19 mycket sannolikt har spridit sig från Danmark in till Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är sedan tidigare känt att coronaviruset spred sig till Danmark via resenärer från skidorten Ischgl i Österrike.

Men en ny forskning som presenterats av Köpenhamns universitet, visar på att den danska befolkningen med stor sannolikhet spridit smittan vidare till andra länder – däribland Sverige, Lettland och Island.

"Uppenbart"

Forskarna har genom matematisk beräkning tagit fram ett slags stamträd över virusets smittospridning mellan människor.

– Vi kan se att den typ av mutation som är mycket vanlig i Danmark dyker upp på Island, Sverige och Lettland. Det är uppenbart att mutationen inträffade i Danmark och sedan spridde sig, menar forskaren Matthias Christandl till nyhetsbyrån Ritzau.

Muterar sig

Trots att resultatet först måste iakttas utav externa experter innan det kan bli vetenskapligt erkänt, så visar dna-tester tagna från cirka 700 danska och 30 000 internationella prover att viruset muteras när det går från person till person, skriver Expressen.

– Vi hoppas naturligtvis att det kan hjälpa till att förstå hur viruset sprider sig. Om två personer har helt olika virusgenomer är det troligt att de inte har smittat varandra. På detta sätt kan du komplettera kontaktspårningen, förklarar Christandl till Ritzau.

Kommentera
Kopiera länk
Dela