Donald Trump i en intervju med CBS.
Donald Trump i en intervju med CBS. - Foto: Evan Vucci/TT

Donald Trump om polisvåldet mot svarta: "Fler vita mördas"

"Det gör vita personer också", svarar Donald Trump i en intervju om George Floyd och polismorden på svarta personer i USA. Många anklagar nu presidenten för att försöka flytta fokus från den viktiga diskussionen.


I en intervju med CBS svarar president Donald Trump på aktuella frågor som coronaviruset och relationen mellan USA och Kina.

"Fler vita faktiskt"

Under intervjun tas även mordet på George Floyd upp, och Trump får frågan om varför så många afroamerikaner fortfarande mördas under polisvåld.

– Det gör vita personer också. Det gör vita också, det är en hemsk fråga att ställa. Det gör vita också, fler vita faktiskt. Fler vita, svarar han.

3,5 större risk

Han håller med om att mordet på Floyd var hemskt, men i ett försök att flytta fokus från frågan menar han att fler vita mördas varje år än svarta.

Ser man till studier gjorda av forskare på Harvard, visar resultaten att antalet vita personer mördade av poliser mellan 2013 och 2017 var högre än några andra siffror demografiskt.

Det bör däremot ställas i relation till att vita människor utger en större del av befolkningen än svarta i USA. Resultaten från en undersökning gjord 2018 visar att svarta amerikanska män löper 3,5 gånger större risk för att mördas av poliser än vita män. 2019 visade en studie att en av 1000 svarta män beräknas mördas i polisvåld under sin livstid.

/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.