Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Trump om polisvåldet mot svarta: "Fler vita mördas"

- 15/07/2020, 16:41

"Det gör vita personer också", svarar Donald Trump i en intervju om George Floyd och polismorden på svarta personer i USA. Många anklagar nu presidenten för att försöka flytta fokus från den viktiga diskussionen.

I en intervju med CBS svarar president Donald Trump på aktuella frågor som coronaviruset och relationen mellan USA och Kina.

"Fler vita faktiskt"

Under intervjun tas även mordet på George Floyd upp, och Trump får frågan om varför så många afroamerikaner fortfarande mördas under polisvåld.

– Det gör vita personer också. Det gör vita också, det är en hemsk fråga att ställa. Det gör vita också, fler vita faktiskt. Fler vita, svarar han.

3,5 större risk

Han håller med om att mordet på Floyd var hemskt, men i ett försök att flytta fokus från frågan menar han att fler vita mördas varje år än svarta.

Ser man till studier gjorda av forskare på Harvard, visar resultaten att antalet vita personer mördade av poliser mellan 2013 och 2017 var högre än några andra siffror demografiskt.

Det bör däremot ställas i relation till att vita människor utger en större del av befolkningen än svarta i USA. Resultaten från en undersökning gjord 2018 visar att svarta amerikanska män löper 3,5 gånger större risk för att mördas av poliser än vita män. 2019 visade en studie att en av 1000 svarta män beräknas mördas i polisvåld under sin livstid.