Höstens högskoleprov kan bli av.
Höstens högskoleprov kan bli av. - Foto: Shutterstock

Beskedet: Höstens högskoleprov kan bli av

I våras ställdes högskoleprovet in till följd av den höga smittorisken. Men nu finns möjligheter för att provet kan bli av i höst, meddelar regeringen.


70 000 personer hade anmält sig till högskoleprovet i våras – något som senare ställdes in på grund av coronaviruset. Det har sedan dess varit oklart om provet kommer gå att genomföra i höst.

Diskutera förutsättningar

Nu har regeringen gett Universitets-och högskolerådet i uppgift att diskutera möjligheterna och förutsättningarna för höstens högskoleprov, som i sådana fall äger rum den 18 oktober.

– Vi vill säkerställa att allt som kan göras också görs för att provet ska kunna genomföras i höst, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till Expressen.

Rådet ska se över möjligheter för ett eventuellt högskoleprov till hösten. Bildkälla: Shutterstock

Se över hälsorisker

Beslutet kring om och hur provet ska genomföras ska presenteras den 6 augusti.

Ernkrans menar att man först och främst kommer se över hälsorisker, men att provet är en viktig chans för människor att komma in på den utbildning de vill. Om rådet väljer att ställa in ännu ett högskoleprov riskerar tusentals att missa chansen till studier.

– Det är ett viktigt instrument i urvalet för högre utbildning och jag vill att alla ska få gå den utbildning som de önskar, avslutar Ernkrans till Expressen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du skrivit högskoleprovet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.