Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför bör män ta graviditetstest – kan vara livsviktigt

- 21/07/2020, 18:33 -

Alla vet vad ett graviditetstest går ut på – det hörs ju på namnet. Misstänker man en bulle i ugnen är det ett snabbt och smidigt sätt att få svar på frågan. Men det finns faktiskt en riktigt bra anledning till varför även män borde ta testet.

Att ta ett graviditetstest och sedan få svaret kan vara världens bästa nyhet, men också förskräckligt om man som kvinna inte är redo att bli mamma. Det finns alltså två utvägar, eller resultat, efter ett test.

Men visste du att det finns goda anledningar för killar och män att även de kissa på stickan?

Kan upptäcka cancer

Jo, sanningen är faktiskt att det kan rädda liv. Män kan nämligen även de få ett positivt resultat, det vill säga två streck, på testet. Och det vill du inte ha.

– Det kan betyda att man har testikelcancer, förklarar sektionsöverläkaren Per Medbøe Thorsby till VG.

Men hur fungerar det? 

– Då är det helt enkelt det graviditetshormon som skapas hos kvinnor när fostret fastnar i livmodern. De skapas av de cancercellerna som testikelcancer har, fortsätter Medbøe Thorsby.

Vanligast bland yngre män

Testikelcancer är en ovanlig form av cancer hos män i Sverige. Enligt cancerfonden drabbades endast en procent män av sjukdomen år 2015 och vanligast är att yngre män insjuknar. Symptom på cancerformen är att en testikel blivit större eller känns svullen.

30 procent

Men du bör inte förlita dig helt på graviditetstestet. Enligt läkaren är det endast 30 procent av de med testikelcancer som plussar på stickan. Vill du vara helt säker så bör du alltid söka vård.

Läs mer: Männen får veta att de ska bli pappor – deras reaktioner är så fina

Läs mer: Graviditetstest – så fungerar dem

Läs mer: Det här händer om du använder ett graviditetstest som gått ut