Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Juli kallaste månaden 60 år: "Ingen ihållande värme"

- 28/07/2020, 14:41

Med tanke på vilken katastrof 2020 varit hittills, kan man tycka att lite sol och värme i sommar skulle vara det minsta vi förtjänar. Men faktum är att juli varit den kallaste månaden i Sverige sedan 1962.

Denna sommar har varit annorlunda på många sätt. Inte nog med coronakrisen, vi har även fått stå utan en riktigt ihållande sommarbölja. Juli har nämligen varit ovanligt kall på många ställen runt om i landet.

– Det är egentligen bara Öland och Gotland som har haft normalt, eller lite över det normala. Annars har vi legat kallare än normalt hittills och det lär sluta så också, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid Storm.

Kallaste månaden på 60 år

Han berättar vidare att det i Mora, Sveg och Storlien kan räknas till den kallaste juli-månaden sedan 1962, medan det i snitt legat på 1-4 grader kallare än normalt i resterande Sverige.

Det var 16 år sedan som Götaland och stora delar av Svealand hade en lika kall sommarmånad. Norra Sverige hade det lika kyligt juli 2015.

Högtryck

Men det finns ljusglimtar. Ett högtryck från de brittiska öarna förväntas nå hela Sverige, men det endast tillfälligt.

Helgen kan alltså komma att bjuda på 20-25 grader. Temperaturen i östra Sverige kan stiga till hela 27 grader. Men det försvinner lika fort som det kom, i början av nästa vecka förväntas det regn över landet.

– Värmen gör tillfälliga besök än så länge. Tyvärr så ser vi ingen riktigt ihållande ny sommarvärme, avslutar Rydqvist till Expressen.